Poftiţi în parcarea subterană de la Universitate!
În sfârşit, bucureştenii şi nu numai au o soluţie pentru a-şi lăsa maşina în siguranţă în centrul aglomerat al Capitalei.
Sorin Oprescu va inaugura astăzi parcarea subterană de la Piaţa Universităţii, unde, pe trei niveluri, vor putea fi găzduite 420 de autovehicule şi 21 de motociclete.
Surse din cadrul Municipalităţii au declarat, pentru Click!, că şoferii vor plăti în jur de doi lei pe oră pentru a-şi lăsa automobilulaici. Lucrările la parcare au durat 26 de luni şi au costat 13 milioane de euro. Investiţia a fost realizată în parteneriat public privat cu o firmă spaniolă - Interparking - care exploatează astfel de instalaţii în toată lumea. În timp ce autorităţile locale au pus la dispoziţie terenul, ibericii au venit cu fondurile necesare.
Ieşire în strada Ion Nistor (rond Universitate)
Lift pietoni, strada Toma Caragiu
Intrare din strada Toma Caragiu
Intrare din strada Academiei
„Proiectul va scăpa centrul oraşului de problema parcărilor", decreta, la începerea construcţiei, primarul general Sorin Oprescu. Parcarea are două intrări, dinspre str. Academiei - unde a fost amenajat şi un trotuar pietonal - şi dinspre str. Toma Caragiu, acesta având alături un lift pentru accesul şoferilor la autovehicule. Ieşirea va fi pe str. Ion Nistor, în dreptul rondului din Piaţa Universităţii, unde există de asemenea un trotuar.
Pentru zona de deasupra parcării a fost organizat iniţial un concurs de idei, dar soluţia declarată câştigătoare nu a fost aplicată deoarece a fost considerată prea scumpă: depăşea de trei ori bugetul alocat, de 500.000 de euro. Conform proiectului, ar fi trebuit să apară un parc cu spaţii de relaxare şi cu un sistem revoluţionar de iluminat.
Stâlpii parcării sunt vopsiţi în culori vii şi decoraţi cu animale
Pentru a ieşi în evidenţă cu orice preţ, parcarea va arăta cu totul altfel decât orice construcţie de acest gen din România. Fiecare etaj a fost vopsit în culori ţipătoare iar pe pereţi au fost puse animale exotice. Astfel, primul etaj din subteran are pereţii mov, iar peste tot sunt desenaţi hipopotami. Al doilea etaj este verde, iar pe pereţi sunt crocodili. În sfârşit, ultimul nivel al investiţiei are culoarea portocalie şi foci desenate pe pereţi.