Poftiţi în «Ţara laptelui»! Locul din România unde văcuțele dau lapte cu gust unic
Undeva, în judeţul Botoşani, există un veritabil ţinut al laptelui. Pe Valea Başeului, oamenii trăiesc numai din creşterea văcuţelor şi ţin în viaţă o întreagă industrie de procesare a lactatelor. Localnicii se laudă că obţin cel mai bun lapte din ţară, cu un gust unic. ”Sunt păşuni bune, cu plante medicinale. De aceea laptele e special”, explică o săteancă.
În comunele din apropierea oraşului Săveni (Botoşani), renumit în perioada comunistă pentru fabrica sa de caşcaval, oamenii au ca principală îndeletnicire creşterea animalelor. De altfel, vacile de lapte reprezintă singura sursă de venit a sătenilor din Vlăsineşti, Drăguşeni şi Coţuşca.
Maria Honciuc trăieşte în satul Vlăsineşti şi are 53 de ani. De când se ştie, a avut vaci în curte. Oamenii trăiesc doar din creşterea animalelor şi din munca pământului. Ca orice locuitor din Valea Başeului, tanti Maria n-are încotro şi se ocupă de cele 20 de vaci, toată averea familiei. ”Aici nu sunt locuri de muncă. Doar câte unul pe la magazin sau crâşmă. Plus pe la Primărie, dar cine are carte sau noroc. Restul, cu vaca la câmp şi la muls. Ea, săraca, ne ţine în viaţă aici. Cine are măcar trei - patru cozi de vacă trăieşte. Cine nu, ori la muncă în străinătate, ori boschetar”, explică un alt sătean.
Abundenţa laptelui a atras, mai ales în Epoca de Aur, o industrie de procesare. În anii ‘70 a fost înfiinţată fabrica de caşcaval de la Săveni, renumită în ţară. Atunci se colecta laptele de la ţărani şi era transformat în caşcaval, după nişte reţete unice. Fabrica a fost abandonată în anii ‘90, dar mulţi oameni care au lucrat acolo au rămas cu secretele reţetelor de caşcaval şi au continuat tradiţia. Astfel, pe Valea Başeului se află acum patru procesatori de lactate, care produc brânză şi caşcaval. ”Există o cultură a caşcavalului. Beneficiem de lapte cu o calitate aparte”, spune, pentru adevarul.ro, Constantin Aniculăesă, administratorul unei fabrici din Vlăsineşti. Specialiştii dezvăluie că laptele e deosebit datorită păşunilor, prin plantele care cresc acolo. Mai precis, este vorba despre un lapte dulceag şi gras.
”Sunt păşuni bune, cu plante medicinale. De aceea laptele are un gust aromat. Nicăieri nu se mai găseşte lapte ca ăsta”, e convinsă Maria Honciuc. Laptele are însă un gust amar pentru ţărani, care muncesc mult şi sunt prost plătiţi. ”Ne trezim la 5.00 şi punem capul pe pernă după ora 22.00. Văcuţele trebuie hrănite cum trebuie şi îngrijite”, oftează femeia.
Ţăranii primesc doar un leu pentru un litru de lapte. Pentru mulţi crescători de vite înseamnă o bătaie de joc. ”Muncă toată ziua şi, la urmă, un leu la litru? Avem copii la şcoală, cum să ne descurcăm?”, se plânge un mic fermier din satul Miron Costin. Alţi localnici cred că obiceiul de a creşte vite se va pierde tocmai din cauza preţului prea mic pentru litrul de lapte, în comparaţie efortul depus şi cu cheltuielile pentru furaje.