Poftiţi la cireşe curate, fără otravă pe ele!

9 mai 2018 20:12   Național
Ultima actualizare:

“Nu mai mâncaţi cireşe otrăvite din supermarket, veniţi şi luaţi direct de la noi!”, te îmbie sătenii din Păuleşti, localitatea prahoveană cunoscută drept “patria cireşelor de mai”.

De câteva zile, în Păuleşti este forfotă mare. La porţi au început să apară tarabele pe care sătenii vând cireşe de mai. Fructele s-au făcut anul acesta mai multe faţă de anii trecuţi, dar localnicii spun că, deşi sunt mai mici, sunt la fel de gustoase. În plus, sătenii precizează că acestea nu sunt stropite ca cele din magazine. Pomii sunt încărcaţi de cireşe de mai, iar oamenii le adună dimineaţa astfel încât marfa pe care o expun să fie proaspătă.

“Am 78 de ani. Adun singur cireşele din pom, mai mă ajută şi soţia. Este foarte greu pentru că sunt mititele. Dar sunt foarte bune şi nu le stropim cu nimic”, a precizat Gheorghe Stoica. Bărbatul vinde la poartă de ani buni cireşe de mai. Câţiva metri mai încolo, precupeaţă este o bătrână. “Sper să le dau repede, că mi-e frig şi sunt bolnavă. Mai şi negociem numai să le dăm repede. Ieri am vândut 10 kilograme. Le culegem din pom şi le punem pe tarabă”. Oamenii care trec prin zonă opresc maşinile să cumpere cireşe de mai, având în vedere că tarabele sunt puse pe marginea drumului.

“Nu sunt 50 de lei, ca la piaţă, am şi gustat. Sunt bune. Am oprit să iau un kilogram”, a spus un şofer atras de culoarea superbă a fructelor. Într-adevăr, la marginea drumului, kilogramul costă între 10 şi 15 lei, dar preţurile se mai negociază dacă eşti bun de gură. Şi n-ai văzut tot! Stai să vezi ce va fi pe 19 mai, la Festivalul Cireşelor, care se ţine an de an în Păuleşti.

La începutul săptămânii, un scandal a izbucnit legat de cireşele turceşti care se vindeau într-un hipermarket. Un cumpărător a fotografiat pe eticheta caserolei cu cireşe mesajul “tratat cu imazilil şi thiabendazole. Coaja nu se recomandă pentru consum”. Imediat produsele au fost scoase de la raft de către hipermarketul respectiv, care a cerut explicaţii furnizorului. Se pare că totul s-a datorat unei erori umane, fiind puse pe cireşe etichetele de la citrice.

6 motive ca să mănânci cireşe

Te pot ajuta să dormi mai bine, fiind sursă de melatonină, un hormon care ajută la reglarea ciclului de odihnă. Sfatul specialiştilor e să mâncăm cireşe cu o oră înainte de culcare.

Sunt bune pentru inimă şi pentru sistemul circulator. Un compus prezent în cireşe, polifenolul, e benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge. În plus, antocianina prezentă în cireşe protejează vasele de sânge de stresul oxidativ. Sunt bune pentru creier. Aceiaşi compuşi menţionaţi mai sus au efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale. Toate joacă un rol în prevenirea diferitelor forme de demenţă.Sunt un antiinflamator natural. Antocianinele reduc inflamarea fără efecte adverse.Cresc performanţa. Consumul de cireşe poate ajuta atleţii să scape de durerea postantrenament care apare la muşchi.

Pot ajuta la prevenirea cancerului. Antocianinele au dovedit un efect de diminuare a celulelor canceroase şi de stimulare a distrugerii acestora.

Mai multe