Poliţiştii, încălţaţi de deţinuţi
90 de deţinuţi muncesc opt ore pe zi la atelierul de încălţăminte din cadrul penitenciarului din Craiova. Le trece timpul mai uşor, dar primesc şi bani pentru munca prestată şi li se scade şi din pedeapsă. Mai mult, ei sunt mândri că viitorii poliţişti vor purta încălţăminte făcută de mâinile lor.
Toţi au învăţat meseria în spatele gratiilor.
„A fost greu la început, dar eu zic că acum mă descurc foarte bine. În momentul de faţă avem în lucru o comandă mai aparte de 300 de perechi de pantofi pentru viitori absolvenţi ai Academiei de Poliţie Bucureşti. Este un model uşor, din piele, iar partea din faţă este cu găuri.
Pantofii vor ajunge la următorii absolvenţi ai Academiei de Poliţie Bucureşti
Comanda trebuie să o finalizăm până în vara acestui an. La partea manuală suntem foarte atenţi. Nimeni nu vrea ca marfa să se întoarcă înapoi. Mă bucur foarte mult că viitorii poliţişti vor purta încălţăminte făcută de mâna noastră. Cred cu tărie că meseria pe care am învăţat-o aici, în penitenciar, o să mă ajute şi atunci când o să mă eliberez. O să îmi fie mult mai uşor să îmi găsesc un loc de muncă. Am diplomă de calificare în domeniu", a povestit Ionel Olaru (35 de ani), care are de executat o pedeapsă de 6 ani pentru trafic de minori. Cu toate astea, munca la atelier nu este chiar uşoară.
„Este destul de greu ce am eu de făcut. Eu lucrez foarte mult cu ac şi aţă, iar dacă greşesc o dată am dat tot modelul peste cap. Mă bucur că viitorii poliţişti sunt încălţaţi de mine. Nici nu îmi mai aduc aminte câte perechi de pantofi am făcut până acum. De multe ori mă uit la rezultatul final şi nu îmi vine să cred că am învăţat meserie de cizmar în doar câteva luni. Sunt închis pentru furt şi conducerea unui autoturism fără a poseda permis, iar când am ajuns în penitenciar nu ştiam nici aţă în ac să bag. Acum mă descurc în orice situaţie. Primesc modelul după care lucrez şi, în câteva minute, reuşesc să îl bag în bandă'', a povestit, mândru, Cristian Marcu, în vârstă de 26 de ani, din Slatina.
Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova a câştigat, anul trecut, 400.000 de lei vechi profit, doar la atelierul de încălţăminte. Preţul unei perechi de pantofi nu depăşeşte 100 de lei. 90 de persoane private de libertate lucrează opt ore pe zi, iar pentru munca prestată primesc bani şi li se scade şi din pedeapsă. Atelierul are contracte şi cu două firme de renume din Germania şi Italia.
"Mă bucur că viitorii poliţişti sunt încălţaţi de mine"
Cristian Marcu, deţinut