Pomișorii ăștia ne scapă de troiene?

13 noiembrie 2014 21:07   Național
Ultima actualizare:

Sunt mici, dar peste câţiva ani se vor lupta cu nămeţii. Puieţi de frasini, ulmi, pini, măceşi au început să fie sădiţi de-a lungul Autostrăzii Soarelui. Este prima perdea forestieră de pe A2.

56 de muncitori erau ieri la treabă. Împânziseră câmpul dintre Cernavodă şi Feteşti, începând cu kilometrul 153.

Este o zonă care se înzăpezeşte la fiecare ninsoare mai abundentă, astfel ca autorităţile de la Drumuri au decis să facă ceva. Înarmaţi cu lopeţi, angajaţii Romsilva plantau de zor perdeaua salvatoare. Trebuie să acopere 20 ha, adică 8 km.

”Avem frasini, ulmi. Ăştia vor creşte până la zece metri înălţime, dar vor fi stufoşi. Îi intercalăm cu pini, măceşi, sălcioară şi păducel. Îi punem la o distanţă de un metru lăţime şi doi lungime. De-abia peste doi ani vom avea o perdea forestieră”, ne-a spus brigadierul Gică Iancu.

Plantările au început de o săptămână, iar oamenii au reuşit să pună copaci pe 60 m. În România, necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale e de 1.752 km (20.000 ha). Urmau să fie plantate, din această toamnă, pe terenuri private, respectiv pe terenuri expropriate. Acum, în afara tronsonului de la Feteşti, care e în proprietatea statului, nu sunt alte terenuri disponibile. Potrivit directorului Romsilva, Adam Crăciunescu, la noi există parazăpezi naturali pe o suprafaţă de 700 ha. 

Mai multe