Pornesc războiul pentru palatele lor

28 iunie 2016 20:04   Național
Ultima actualizare:

Zeci de poliţişti şi mascaţi au descins marți (28 iunie) în cartierul Meteor, din municipiul Târgu Jiu, unde se încearcă executarea silită a unor ţigani care şi-au construit ilegal palatele. Rromii ameninţă că-şi cheamă “fraţii” din alte localităţi şi încep războiul.

E vorba de patru imobile, amplasate pe terenul altor persoane, care de ani buni încearcă să intre în posesia de drept. Familiile de rromi, în total 20 de persoane, s-au baricadat în curţile caselor pentru a împiedica intrarea executorului şi a avocaţilor. Pentru a nu se isca violenţe, executorul judecătoresc a venit de la Craiova însoţit de mascaţii de la Brigada Mobilă a Jandarmilor „Fraţii Buzeşti”. „Se încearcă să se ajungă la o altă înţelegere între părţi. S-a mai încercat, dosarul este început din 2011. Până la urmă e vorba de o hotărâre judecătorească, va trebui să fie pusă în executare dacă nu se ajunge la o înţelegere. Sunt patru debitori. Hotărârea prevede lăsarea în deplină proprietate a terenului, desfiinţarea construcţiilor de pe teren. Creditorul poate demola pe cheltuiala debitorilor, dacă aceştia nu se conformează. S-a mai acordat un termen de încă o săptămână”, a spus Dragoş Ivanovici, executor din Craiova.

Au taxe neplătite de 7 milioane lei

„Nu mai am cuvinte. Am mai primit răgaz o săptămână. Ce negociere să fie, că ei cer o sumă mare, dar noi n-avem bani. Au mărit preţul, în 2007 ne-au cerut 7 euro pe metru, acum cer de zece ori mai mult. Am zis să plătim pământul de sub casă şi o mică potecă, restul să şi-l închidă proprietarul. Rămânem în mila lui Dumnezeu. Eu am 2.000 de metri pătraţi. De unde să îi dau atâţia bani”, ni s-a plâns Lăţa Dumitru, din Meteor. „Au venit cu ultimele preţuri de 60 de euro pe metrul pătrat. Ăi bătrâni ai noştri au făcut şi puşcărie pentru terenurile astea. Săptămâna care o să vină, dacă nu picăm la înţelegere, cred că va fi un război civil în Târgu Jiu. O să îi chemăm pe prietenii noştri ţiganii din Obreja şi vom fi 2.000. Să aducă jandarmi din trei judeţe! N-au decât”, ameninţă şi Mihai Istrate din Meteor, unul dintre rromii a căror casă a fost executată.

Nu e prima dată când mascaţii descind în cartierul ţiganilor. Rromii din Meteor sunt vestiţi şi pentru datoriile la impozite şi taxe locale de peste 7 milioane lei, bani care nu vor mai fi recuperaţi.

Mai multe