Postul Paștelui 2020. Lucruri interzise de Biserica Română. Dacă faci asta e mare păcat!
În data de 2 martie, ortodocșii au intrat în Postul Paștelui 2020, post denumit și Postul Mare. Acesta durează 40 de zile și se încheie în data de 18 aprilie.
Postul Mare precede Praznicul Învierii Mântuitorului nostru; acesta este cel mai aspru dintre posturile orânduite de-a lungul anului de Biserica Ortodoxă și este firesc să cunoaștem care sunt lucrurile interzise în timpul acestui Post.
În perioada Postului Mare se renunță la produsele animale
Biserica a rânduit ca, în perioada de Post, produsele animale precum carnea, laptele, ouale și produsele lactate să fie eliminate din hrană; în acest interval omul trebuie să se hrănească cu produse vegetale.
În Post, nu se fac nunți, botezuri și nu se serbează zilele onomastice
În timpul Postului Mare nu se fac nunţi, botezuri și nu se serbează zilele onomastice, deoarece acestea se împlinesc într-o atmosferă de petrecere și nu respectă atmosfera de sobrietate şi pocăinţă, specifică perioadelor de post.
În timpul Postului este interzisă postirea fără rugăciune
Un lucru important în timpul postului este aplicarea restricțiilor la mâncare Totodată, postul trebuie însoțit de mai multe rugăciuni și cu participarea la slujbele din biserică. Postul nu trebuie urmat doar pentru că are efect asupra siluetei.
În timpul postului sunt interzise faptele rele și vorbele vulgare
Mai ales în timpul Postului este firesc să ocolim limbajul vulgar. Desigur, acesta nu este permis în restul timpului, însă este foarte important ca, în perioada Postului, odată cu postul alimentar să acordăm o mai mare atenție vorbelor pe care le adresăm semenilor noștri. În această perioadă, mai mult decât în afara perioadei de Post, este bine să ne gândim să fim mai generoși cu ceilalți și să-i ajutăm pe semenii noștri mai săraci decât noi cu mâncare, medicamente și haine.
Este un mare păcat să ne mândrim cu Postul
Printre acele lucruri interzise în timpul Postului este chiar mândriea cu faptul că postim. Acest lucru este important doar pantru noi. Dacă ne hrănim cu anumite alimente și dacă suntem mai buni cu ceilalți, nu este suficient. Dacă postim nu trebuie să avem o atitudine supărată și nici să ca semenii noștri să observe că postim, spune Biblia.
Sărbători când se face dezlegare la pește: Buna Vestire și Floriile
În timpul Postului Mare există două sărbători în care se face dezlegare la pește: Buna Vestire (Blagoveștenia)- 25 martie și Floriile (Intrarea Domnului în Ierusalim)- 12 aprilie.