Povestea apelurilor care au hotărât soarta lui Ioan Gyuri Pascu
A început ancheta în cazul morții artistului Ioan Gyuri Pascu. La sediul Poliției Capitalei a început luni audierea cadrelor medicale care au intervenit în urmă cu o săptămână la domiciliul fostei soții a lui Pascu. Anchetatorii au reconstituit evenimentele din noaptea morţii lui Ioan Gyuri Pascu, fiind cercetat acum şi medicul de pe cea de-a doua ambulanţă care a ajuns la locuinţa artistului după echipajul SMURD
Artistul Ioan Gyuri Pascu, în vârstă de 55 de ani, a murit săptămâna trecută din cauza unei ”ischemii miocardice acute”. Decesul a survenit deși două salvări și două echipaje SMURD au fost chemate pe rând la casa unde fostul membru al grupului Divertis se simțea rău. Potrivit adevărul.ro, Ioan Gyuri Pascu se afla în locuinţa fostei sale soţii, ea fiind cea care a sunat la 112.Decesul acestuia a dus la declanşarea mai multor anchete, una fiind cea a Ministerului Sănătăţii care a stabilit că primul medic ajuns la faţa locului ar fi tratat superficial cazul. Şi Serviciul de Ambulanţă a deschis o anchetă care îl viza pe primul medic, acesta fiind acuzat că i-a pus lui Gyuri Pascu diagnosticul de „atac de panică” şi i-a administrat doar un diazepam, fără a-i face şi o eletrocardiogramă.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut lumină în cazul apelurilor primite în noaptea de 26 septembrie din casa în care a murit fostul membru al grupului Divertis, Ioan Gyuri Pascu. Potrivit documentelor făcute publice de instituție, este vorba de trei apeluri nu de două, cum s-a știut până acum. Astfel, două dintre apelurile la 112 au avut loc la diferenţă de 11 minute. „În urma căutărilor efectuate în baza de date a Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 Bucureşti, au fost identificate trei apeluri referitoare la evenimentul descris de dumneavoastră şi petrecut în data de 26 septembrie anul curent, la orele 3.23, 4.42 şi 4.53”, se arată într-un răspuns oficial al STS și citat de adevărul.ro. Persoana care a apelat 112 a anunţat la primul apel o urgenţă medicală, motiv pentru care a fost transferată Dispeceratului de Urgenţă a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov. Ulterior însă, aceasta a revenit, precizând că, deşi a fost deja o ambulanţă la adresă, nu se ştie ce are pacientul. „Apelanta a revenit precizând că, deşi la adresă a fost un echipaj de ambulanţă, nu ştie ce are pacientul, motiv pentru care apelul a fost transferat imediat către acelaşi dispecerat. La ultimul apel s-a anunţat că starea pacientului s-a agravat, cazul intrând în zona de competenţă a ISU - SMURD către care a fost direcţionat”, au explicat reprezentanţii STS.
Mai marii Ambulanței au emis la rândul lor un comunicat în care au prezentat, pe minute, modul de intervenţie, dar nu au recunoscut decât două apeluri.
„În noaptea de 26 septembrie, la dispeceratul SABIF au fost primite doar două apeluri de la Dispeceratul 112. Primul apel a fost primit de la 112 la ora 3.25. Legătura a fost dată de Dispeceratul 112 numai către SABIF deoarece în această situaţie, conform indexului de la 112, cazul a fost încadrat drept consultaţie la domiciliu, cod verde. (...) Al doilea apel a fost primit de la 112 la ora 4.43. Legătura a fost dată din nou de Dispeceratul 112 numai către SABIF deoarece, probabil, solicitantul a precizat de la începutul apelului că la această adresă a mai fost o ambulanţă de la SABIF mai devreme şi că acum pacientul se simte mai rău”, a spus SABIF.
Conducerea Ambulanţei nu a recunoscut însă că instituţia a primit şi un al treilea apel, acesta ajungând doar la ISU-SMURD. „La al treilea apel, de la ora 4.53, dispeceratul SABIF nu a fost niciodată în conferinţă cu dispeceratul ISU-SMURD şi nici nu a avut cunoştinţă de el”, au precizat mai marii Ambulanței pentru adevărul.ro