Povestea faimosului medic legist Mina Minovici. De ce nu a vrut flori pe mormânt

10 decembrie 2019 15:26   Național
Ultima actualizare:

Mina Minovici, medic legist şi farmacist brăilean, este faimos pentru studiile aprofundate despre cadavre și simularea bolilor mintale. A murit la un an după ce se pensionase și a rugat soția să nu poarte doliu, să nu țină discurs și nici să îi pună cineva flori la mormânt.

Mina Minovici este fondatorul şcolii române de medicină judiciară şi a fost directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit in 1892, scrie adevarul.ro.

Mina Minovici, biografia

  • Mina Minovici s-a născut în familia Minovicilor, o familie de vlahi macedonieni originari din orăşelul Tetovo, din Macedonia sârbească.
  • Studiile primare şi gimnaziul le-a urmat în Brăila. Din cauza situaţiei materiale defavorabile a familiei, Minovici a fost nevoit să-şi întrerupă gimnaziul şi să se înscrie la Şcoala superioară de Farmacie a lui Carol Davila, unde a urmat trei ani de practică farmaceutică ca bursieri, apoi un stagiu de doi ani de practică la farmacia Petuzalis din Brăila.
  • În 1878 a obţinut certificatul de asistent în farmacie, care îi dădea dreptul să urmeze cursurile academice de doi ani pentru a obţine licenţa în farmacie.
  • Anul următor, Mina Minovici este numit de Carol Davila preparator al cursului de chimie, iar în iunie a obţinut prin concurs postul de farmacist extern al Eforiei Spitalelor Civile, "fiind clasificat al şaptelea".
  • Până în 1885, urmează cursurile Facultăţii de Medicină, lucrând în acelaşi timp şi ca ”diurnist auxiliar” în laboratorul Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie.
  • Timp de trei ani se specializează în toxicologie şi medicină legală la Paris.
  • Mina Minovici şi-a susţinut teza de doctorat în medicina la 7 iunie 1888.
  • În acelaşi an a fost ales membru al Societăţii de Medicină Legală din Franţa.
  • În 1892, s-a întors în ţară şi a inaugurat un institut medico-legal care îi poartă şi în zilele noastre numele.
  • Din 1912 a îndeplinit funcţia de director general al Serviciului Sanitar.
  • În timpul Primului Război Mondial a primit ordin să rămână în Bucureşti, pe lângă Crucea Roşie şi Institutul Medico-Legal. Pe 15 iunie 1919 a fost ales decan al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, demnitate pe care o va onora încă de trei ori (1923, 1925 şi 1930).

La numai un an după pensionare, în ziua de 25 aprilie 1933, Mina Minovici a încetat din viaţă, la vârsta de 75 de ani.

Ultima sa dorinţă a fost citată în aceeaşi zi în faţa familiei şi a foştilor colaboratori: „Oriunde voi muri, corpul meu să fie adus la Institutul Medico-Legal, unde voi fi depus în capelă. Serviciul religios se va face de un singur preot. Nu se va face nici un doliu. Nici un discurs. Nici o floare. Nici o paradă. Voi fi transportat la cavoul meu din cimitirul Bellu cu dricul automobil. Soţia mea, care dispune de corpul meu, este rugată să nu-mi calce ultima dorinţă. Mina Minovici, 30 aprilie 1932”. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Raportul IML în Cazul Caracal. Oasele din curtea lui Dincă sunt de origine animală iar cele din pădure de om

Ce cadou de majorat a primit fiica lui Boureanu după ce a fost bătută până la sânge în club

Mai multe