Povestea Fevroniei, asistentă în vreme de război. Are 97 de ani. ”Bombele cădeau precum stropii de ploaie”

10 aprilie 2020 11:58   Național
Ultima actualizare:

Fevronia Breahnă este veteran de război și are 97 de ani. A fost asistent medical pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial, și a îngrijit răniții cu prețul vieții ei. Deși rușii au bombardat spitalul, bătrâna, doar o fetiță pe atunci, nu a fugit din calea morții. Și iată că a supraviețui multă vreme, iar acum a venit timpul să-și depene amintirile.

18 ani! Atât avea Fevronia Breahnă atunci când a văzut ce înseamnă moartea. Împușcați, cu mâini, picioare sfârtecate, urlând de durere, soldații erau aduși pe targă. Cineva trebuia să le aline suferința și să-i facă bine. 

Printre puținii medici și asistente, s-a aflat și Fervonia.

Fusese evacuată, împreună cu familia ei, de pe mealugurile natale, odată cu începerea celui De-al Doilea Război Mondial, și s-a mutat în București.

Aici, a urmat cursurile școlii de asistente din cadrul Spitalului unificat Brâncovenesc și tot aici a îngrijit soldații. Stabilimentul avea 500 de paturi. 

Fevronia Breahnă: ”Bombele cădeau precum stropii de ploaie”

„Dis-de-dimineață eram la patul bolnavilor, iar după-amiaza, până se lăsa seara, la cursuri. Pe 4 aprilie 1941, spitalul a fost bombardat pentru prima dată de către ruși.Veneau rușii razant pe deasupra spicelor de grâu și mitraliau tot ceea ce mișca. A fost prăpăd. A trebuit să ne adăpostim într-un șanț aflat în apropierea Bisericii Bălașa. Bombele cădeau precum stropii de ploaie. Jumătate din personalul medical al spitalului a fugit din calea terorii. Nu mi-a fost teamă, am rămas pentru că mă obișnuisem deja. Tot timpul eram printre bolnavi. Eram puține asistente și trebuia să te ocupi de un număr mare de bolnavi, care din cauza lipsei spațiului din saloane mulți erau întinși pe niște saltele pe holurile spitalului. Am văzut cazuri deosebite de oameni răniți și mutilați de ororile războiului. Cei mai suferinzi erau cei cu fracturi de bazin, li se făceau injecții cu antibiotice și calmante pentru alinarea durerilor. Mai erau cei cu fracturi de femur, li se puneau atele, diferite sisteme de prindere rudimentare. Îmi amintesc cu oarecare tristețe de un bolnav de epilepsie care a făcut o criză cu puțin timp înainte de operație. A fost groaznic”, își aminteșe Fevronia.

Alimente pentru veteranii de război

Pe toată durata războiului, dar și după aceea, Fevronia și-a desfășurat activitatea ca asistentă în cadrul blocului operator  și a ieșit la pensie la 56 de ani. Acum, are 97 de ani, este singură, dar încă în putere.

I-a primit cu căldură pe militarii care au fost la ea, zilele trecute, ca să-i aducă cele necesare. Chiar a stat cu ei la povești. Veteranii de război nu au fost uitați de Ministerul Apărării.

Cei care au luptat pe front și au nevoie de alimente și medicamente pot suna la numărul 0800.410.990.

Mai multe