Povestea pomului de Crăciun. Primul brad a fost împodobit în anul 1510

9 decembrie 2019 15:20   Național
Ultima actualizare:

Acum 153 de ani a fost împodobit primul brad de Crăciun în România. Sosirea dinastiei Hohenzoller în Țările Române a dus la introducerea de noi tradiții, inclusiv de Crăciun. Însă, alt popor a ”inventat” bradul împodobit, acum mai bine de 300 de ani.

Potrivit istoricilor, primul brad împodobit în România a fost la curtea Regelui Carol I. Se întâmpla în anul 1866, iar obiceiul a fost adus din Germania. Însă, obiceiul era deja răspândit în lume.

  • Bradul împodobit a fost folosit pentru prima oară pentru a marca Sărbătorile de iarnă, în Letonia, în anul 1510. De atunci, pomul împodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului.
  • 11 ani mai târziu, în 1521, prințesa moștenitoare a Franței Helene de Mecklenburg duce tradiția tocmai în Franța, după căsătoria cu ducele de Orleans. De aici, obiceiul se răspândește cu rapiditate în întreaga Europă.
  • Trec peste 80 de ani însă, pentru ca primul brad de Crăciun să își facă apariția într-o piață publică. Mai exact, în 1605, atunci când la Strasbourg un brad este împodobit cu mere roșii și dulciuri.
  • În 1611, la Breslau, Polonia, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien împodobește primul brad așa cum îl cunoaștem noi astăzi.
  • În Statele Unite ale Americii, tradiţia ajunge la începutul anilor 1800, odată cu imigranţii germani stabiliţi în Pennsylvania, însă împodobirea bradului a fost legalizată pentru prima dată în 1836, în statul Alabama.
  • Brazii de Crăciun au devenit foarte populari mai ales după inventarea instalaţiei electrice. În 1895, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Grover Cleveland, a decorat bradul de la Casa Albă cu becuri colorate, iar această idee s-a răspândit rapid în toată ţara.
  • Primul brad care a fost împodobit în România a fost la curtea regelui Carol I, în anul 1866, odată cu sosirea dinastiei Hohenzollern în Ţările Române. Obiceiul a fost preluat imediat de boierimea bucureşteană a vremii, astfel că, începând din acel an, bradul împodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului, inclusiv în casele româneşti. (Sursa: historia.ro)

Citește și:

Primul brad din România a fost împodobit în 1866, la curtea Regelui Carol I

Cum se împodobeşte perfect bradul de Crăciun

Mai multe