Povestea sfântului cu cap de câine. Îl puteți vedea la Iași

2 februarie 2020 16:16   Național
Ultima actualizare:

Un sfânt cu înfăţişare de câine este expus la Muzeul Mitropolitan din Iaşi. Pe cât de controversată este înfăţişarea acestuia, pe atât de interesantă este povestea chipului său.

În rândul imaginilor iconografice expuse la Muzeul Mitropolitan din Iaşi, muzeu amenajat la demisolul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, se găseşte şi chipul Sfântului Mucenic Hristofor. Ceea ce îl diferenţiază de ceilalţi este chiar înfăţişarea sa, fiind pictat cu cap de câine.

Deşi povestea este cunoscută de secole, sfântul cu cap de câine încă mai stârneşte controverse, scrie adevarul.ro.

În Muzeul Mitropolitan Iaşi, icoana cu sfântul cu cap de câine este expusă în Sala Sinaxar.  O primă variantă înaintată de istorici arată că Hristofor făcea parte din neamul chinocefalilor, al oamenilor cu cap de câine care trăiau în antichitate în vechea Indie, Pakistanul de astăzi.

Rugându-se la Dumnezeu, Hristofor a căpătat grai de om, ca să poată propăvădui iubirea faţă de Hristos.

”Există două ipoteze în cazul Sfântului Mucenic Hristofor. Se spune că ori aşa era conformaţia sa, ori el a cerut de la Hristos să-i dea un chip sluţit ca să nu mai atragă femeile. E o chestiune care se ştie de secole. Confirmăm că există. Icoana este pictată în 1835”, a explicat, pentru „Adevărul“, preotul Constantin Sturzu, cu privire la icoana expusă în muzeul din Iaşi.

Sfântul cu cap de câine, expus la Iași

O altă ipoteză ar fi că Hristofor i-a cerut Domnului să îi ia înfăţişarea preafrumoasă, astfel încât lumea să ia seamă la ce spune el, nu la cum arată. Dumnezeu i-a îndeplinit rugămintea, astfel că Hristofor a căpătat chip de câine. Aşa apare şi în icoanele din bisericile româneşti, care mai deţin rare reprezentări ale acestui mucenic.

Într-un manuscris din 1841, reprodus în lucrarea „Carte de pictură bisericească bizantină”, de Vasile Grecu, la data de 9 mai, stă scris: „Sfântul mucenic Hristofor, ce se numia întăi Reprov, fiind cu neamul cătcăun şi la trup mare grozav, făcut la obraz ca câinii, aceştia mănâncă oameni; iar acesta după ce primi botezul, mărturisi pentru Hristos”.

Imagini iconografice cu sfântul cu cap de câine nu pot fi văzute doar la Iaşi, ci aproape în toate judeţele din România. Cea mai timpurie imagine cu chipul Sfântului Mucenic Hristofor poate fi văzută la Biserica Sfântul Nicolae din Olăneşti (1718) şi este semnată de un cleric, Teodosie, inspirat fie de vreun manual de pictură, fie de hagiografie. (Sursa: adevarul.ro)

Citește și:

Calendar ortodox 2020, 2 februarie. Sărbătoarea zilei. Întâmpinarea Domnului

Istoria icoanei făcătoare de minuni din Biserica Adormirea Maicii Domnului(Biserica Olari)

Mai multe