Povestea Sfântului Mir. Cum și unde se face uleiul sfânt al Patriarhiei

23 aprilie 2019 19:04   Național
Ultima actualizare:

12 vase cu câte 25 de litri de untdelemn amestecat cu vin și 40 de mirodenii, totul fiert trei zile la foc mic. Realizat o dată la nouă ani și transportat în vase speciale de inox argintat. Este Sfântul Mir zis și Marele Mir care va fi sfințit joi în catedrala patriarhală de preafericitul Părinte Daniel.

Undeva la capăt de Berceni, Patriarhul Daniel a sfinţit luni, 22 aprilie, Mirostirionul de la mănăstirea Duminica Sfinților Români din Capitală, adică spaţiul unde are loc pregătirea Marelui Mir. Sfântul şi Marele Mir este preparat din untdelemn de măsline şi vin natural, la care se adaugă esenţe şi aromate din diferite specii de plante, arbuşti şi răşini, cele mai multe provenind din Orient. Pentru a realiza Sfântul și Marele Mir, surse din cadrul Patriarhiei au declarat că au puși la fiert, la foc mic, 300 de litri de untdelemn, în 12 vase, fiecare umplut cu cate 25 de litri. Călugarii care au supravegheat preparare licorii sfinte au adăugat treptat, în timpul fierberii 40 de mirodenii. In afara de uleiul de masline extravirgin și de vinul alb, mirul conține printre altele maghiran, busuioc, tămâie, vâsc, rozmarin, ulei de aloe si esență de trandafir.

Cât durează prepararea  Marelui și Sfârntului Mir

„Aşa cum prevede rânduiala(…)luni, marţi şi miercuri se pregăteşte şi se fierbe Marele Mir, iar în Sfânta şi Marea Joi, în timpul Sfintei Liturghii, atunci când facem pomenirea instituirii Sfintei Euharistii la Cina cea de Taină, va fi sfinţit Marele Mir. Acesta devine Sfântul şi Marele Mir prin rugăciunea tuturor membrilor Sfântului Sinod prezenţi în Bucureşti, la Catedrala Patriarhală istorică”, a spus patriarhul Daniel luni, când a sfințit noul Mirostirion. Alături de Patriarhul Daniel au fost prezenţi mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor Timotei Prahoveanul. Ultima oară când a fost pregătit Marele Mir, acum nouă ani, operațiunea a avut loc într-un paraclis din cadrul Mănăstirii Antim din Bucureşti. Acum Marele și Sfântul Mir este pregătit la marginea de sud-est a Capitalei, pe Șoseaua Olteniței nr. 255, în imediata vecinătate a comunei Popești-Leordeni, unde a fost ridicată mânăstirea hramul”Duminica Sfinților Români”

De ce se sfinţeşte Marele și Sfântul Mir în Joia Mare

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat de ce Marele Mir se pregăteşte în primele zile din Săptămâna Patimilor şi se sfinţeşte în Joia Mare.

„Când Maria a uns picioarele Mântuitorului, El a interpretat acest gest zicând: A păstrat acest mir pentru îngroparea mea. Sfântul şi Marele Mir se referă la îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos”, a explicat șeful Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul a afirmat că sfinţirea Marelui Mir „este o mare taină” pentru că în ea „este exprimată credinţa noastră în Hristos şi legătura cu Mântuitorul care este numit Mirul cel Sfânt”. În timpul pregătirii Marelui Mir se va citi non-stop din Evanghelie şi din Psaltire. Imediat dupa sfințire, Marele Mir pleacă spre toate eparhiile din țară și din străinatate. El este transportat în amfore speciale din inox argintat, fiecare a cate 5 litri. Preoții îl vor folosi doar la ocazii speciale, adică la botezuri, atunci când un creștin revine la religia ortodoxă sau la sfințirea bisericilor.

Când este realizat Sfântul şi Marele Mir?

Sfântul şi Marele Mir este pregătit și sfințit odată la câțiva ani, în momentul în care cantitatea de mir existentă se apropie de epuizare, în funcţie de cerinţele lucrării pastorale şi misionare a Bisericii.Sfântul şi Marele Mir este utilizat la sfințirea bisericilor, antimiselor şi la oficierea Sfintei Taine. În vechime se folosea şi la ungerea împăraților, regilor, domnitorilor, la solemnitatea încoronării.

Mai multe