Povestea suplimentului alimentar OROSTIM, spusă de "mama Polidinului: "Sunt foarte fericită că se produce din nou"

7 decembrie 2020 22:20   Național
Ultima actualizare:

Preparatul farmaceutic pentru care românii au stat la coadă, miercuri dimineaţă, la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, a existat în România încă de la începutul anului 1990 şi a fost rezultatul muncii de aproape patru ani a echipei medicale care a realizat vestitul Polidin. Produsul OROSTIM poate fi utilizat atât ca tratament, cât şi ca supliment în infecţiile respiratorii.

Medicul Sylvia Hoişie, cunoscută drept „mama” Polidinului, a explicat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Adevărul”, cum a apărut produsul OROSTIM. Echipa tânără de la Institutul Cantacuzino din Iaşi, care a realizat, pe lângă Polidin, şi un vaccin împotriva holerei, a vrut să demonstreze, în 1985, că poate mai mult şi a început cercetările pentru obţinerea unor produse care să lupte cu diferitele infecţii. Aşa a apărut şi OROSTIM, un produs farmaceutic administrat pe cale orală. Experimentarea acestuia s-a făcut după procedura obişnuită, mai întâi pe animale de laborator, apoi pe voluntari.

După doar patru ani, cât au durat cercetările şi obţinerea avizelor de a pune produsul pe piaţă, OROSTIM a intrat în producţie. „Preparatul nostru de la Iaşi a fost considerat preparat medical şi a urmat calea de aprobare şi autorizare. De aceea, şi intrarea sa pe piaţă a durat patru ani“, explică medicul Sylvia Hoişie, acum în vârstă de 93 de ani, care a făcut parte din echipa de cercetare. Prin urmare, preparatul care conţinea 15 tulpini microbiene a intrat în producţie, cu autorizaţia de a putea fi folosit, la începutul anilor ’90. Noul produs a fost realizat în colaborare cu Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“. Din păcate, tehnica de care dispunea atunci institutul de la Iaşi nu le-a permis cercetătorilor să producă decât o cantitate destul de mică. Totuşi, OROSTIM a devenit la fel de căutat ca şi alte produse similare. „Produsul a fost agreat, date fiind bunele sale rezultate în prevenirea infecţiilor la căile respiratorii superioare în perioadele reci. În plus, era uşor de utilizat“, dezvăluie reputatul medic. Preparatul era recomandat trei luni în timpul iernii, câte o capsulă zilnic, zece zile pe lună. În cazul copiilor, concentraţia era de 4 miligrame, iar în cazul adulţilor de 7 miligrame. Din păcate, produsul se găsea foarte greu, fiind distribuit doar în câteva farmacii. „Mama” Polidinului povesteşte că l-a folosit şi ea, şi întreaga familie, fără să existe vreodată reacţii adverse. „I l-am dat şi fiului meu şi sunt foarte fericită când am aflat că acum se produce din nou, după reţeta noastră veche“, adaugă Sylvia Hoişie pentru

Noul produs conţine şi orz verde

După anii ’90, autorităţile sanitare româneşti n-au mai pus accent pe produsele autohtone, iar piaţa a fost invadată de produsele occidentale. Documentele legate de producţia preparatelor imunomodulatoare au fost depuse la Institutul „Cantacuzino“ din Bucureşti. Recent, unitatea medicală a relansat pe piaţă, după vechea reţetă, produsul OROSTIM - HV. Medicul Hoişie arată că, faţă de preparatul obţinut în urmă cu peste 30 de ani, actualul produs conţine şi orz verde.  OROSTIM-HV are proprietăţi antioxidante şi de stimulare a imunităţii. Institutul Cantacuzino intenţionează să realizeze transferul tehnologic într-o altă arie de fabricaţie, pentru producţia în serie a produsului. Acesta se vinde cu preţuri cuprinse între 25 şi 60 de lei, în funcţie de numărul pastilelor din flacon.

Mai multe