Poziţia care te transformă în victimă pe stradă

2 martie 2019 18:26   Național
Ultima actualizare:

Un infractor are nevoie doar de 7 secunde pentru a-şi alege o potenţială victimă. Nu oricine este ţintă. Preferate sunt persoanele care par îngândurate, neatente, lipsite de energie şi putere, ocupate. Poziţia pe care o ai când mergi pe stradă spune multe despre cât de puternic sau de slab eşti, iar hoţii de buzunare „te citesc” imediat.

Potrivit unui studiu realizat în New York şi citat de brightside.me, una dintre cele mai aglomerate străzi ale metropolei a fost filmată timp de 3 zile. Imaginile au fost arătate unor infractori condamnaţi pentru agresiune, tâlhărie şi furt.

Au fost rugaţi să identifice persoanele pe care le-ar alege ca ţinte. Concluzia e că infractorii reuşesc să identifice acele mesaje nonverbale transmise de trecători şi îi aleg pe cei pe care îi pot uşor controla. Iată ce tip ce postură şi situaţie îţi poate pune în pericol siguranţa.

  • Mersul nesigur, schio-pătatul, nesincronizarea braţelor şi picioarelor sugerează o instabilitate care e repede observată şi exploatată de persoanele rău intenţionate.
  • Graba, mersul rapid. Denotă o persoană nervoasă, preocupată de ceva şi neatentă la cei din jur. Astfel, devine uşor ţintă.  Poţi merge puţin mai repede faţă de cei din jur, dacă te grăbeşti, însă trebuie să fii calm şi concentrat.

  • Legănatul de pe un picior pe altul, umerii aplecaţi, agăţatul de bara din autobuz transmit informaţia că eşti obosit, că energia ta e aproape de zero. E uşor să ataci o astfel de persoană deoarece n-are suficientă putere de a se apăra. 

  • Spatele aplecat, umerii căzuţi. Dezvăluie o persoană timidă, slabă. Criminalii percep slăbiciunea ca supunere. Pe de cealaltă parte, un spate drept, umerii traşi în spate, bărbia ridicată, indică putere.

  • Mâinile ocupate. Infractorii au recunoscut că femeile care au mâinile încărcate cu sacoşe sau ocupate cu telefonul mobil sunt ţinte uşoare. De asemenea, mersul cu mâinile în buzunar e periculos, deoarece îi dă criminalului câteva secunde de avans în momentul unui atac, până să poţi să reacţionezi.

  • Lipsa contactului vizual. Surpriza este asul din mâneca unui infractor. Potenţiala victimă nu trebuie să-l fi văzut, însă dacă din timp are contact vizual direct cu el, se uită în ochii lui, dă de înţeles că l-a observat şi e pregătită.

  • Căştile pe urechi. Cine le poartă nu aude sunetele din jur şi e, într-o oarecare măsură, rupt de realitate. Infractorilor le e uşor să se strecoare în spatele lor, fără să fie auziţi. Pentru a evita acest lucru, e bine ca măcar să reduceţi volumul pentru a auzi şi ce se întâmplă în jur.

Cum previi furtul din buzunare. Sfaturile Poliţiei Române

Furturile din buzunare au de obicei loc în spaţii restrânse, în aglomeraţie. Potrivit Poliţiei Române, noaptea se fură în gări, în trenuri, ziua în mijloacele de transport în comun, în pieţe, magazine, dar numai la anumite ore, atunci când oamenii merg spre serviciu sau spre casă şi sunt grăbiţi.

„Comportamentul neadecvat caracterizat prin neglijenţă, ignoranţă, «ajută» la comiterea acestui gen de fapte. Vigilenţa e primul şi cel mai solid scut împotriva hoţilor şi a altor infractori”, avertizează poliţiştii, care au următoarele sfaturi pentru a preveni furtul din buzunare şi genţi.

În mijloacele de transport în comun:

  • Când aşteptaţi în staţii aglomerate, fiţi atenţi la persoanele din jur.
  • Evitaţi să citiţi sau să butonaţi telefonul, deoarece atenţia vă e diminuată şi puteţi deveni uşor victime.
  • Dacă vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase, căutaţi să vă schimbaţi locul.
  • Poşeta se ţine în faţă, dacă e posibil între corp şi un element fix din autovehicul. Dacă staţi pe scaun, geanta se ţine în braţe, nu pe umăr, spre exterior.
  • Nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor, acesta putând fi furat la urcarea sau la coborârea din mijlocul de transport în comun.
  • Nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cel mai des vizate de hoţi.
  • Dacă circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.

La cumpărături:

  • Portmoneul nu se pune niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere, iar geanta nu se ţine în coş.
  • Feriţi-vă de priviri indiscrete când scoateţi banii. Nu scoateţi teancul de bani, ci doar suma necesară.
  • Când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit.
  • Acordaţi o mai mare atenţie poşetei decât plaselor de cumpărături.
  • Urmăriţi cu atenţie persoanele care transportă, ca din întâmplare, obiecte de îmbrăcaminte sau plase goale pe mână; un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când „operează”, ca să-şi ascundă mâna de privirile străine.
Mai multe