Practicile firmelor ilegale de turism din Delta Dunării pun în pericol zona: «Ne cereau 10 lei ca să rupă nuferi pentru noi»
Reprezentanţii unei firme care organizează ilegal excursii în Delta Dunării vor răspunde în faţa legii, după ce, zilele trecute, un barcagiu a intrat, cu ambarcaţiunea plină de turişti, într-o colonie de pelicani. Un ghid a făcut o propunere care să limiteze viteza ambarcaţiunilor şi conduita turiştilor.
Episod halucinant în rezervaţie! Angajatul unei firme-pirat care organizează excursii în Delta Dunării a stârnit revolta localnicilor şi a turiştilor, după ce a fost fotografiat săptămâna trecută în timp ce intra cu ambarcaţiunea cu motor într-o colonie de pelicani din zona golfului Musura.
Când imaginile au apărut în spaţiul public, s-au sesizat şi autorităţile, care au descoperit că firma tulceană „Royal Cruises“ SRL nu este autorizată să efectueze excursii în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. „I-am chemat pe reprezentanţii societăţii la sediul nostru luni dimineaţă, dar nu s-au prezentat. Prin urmare, colegii mei au pregătit toată documentaţia pentru a le face plângere penală. Pe noi ne depăşeşte situaţia”, spune Ion Munteanu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
El spune că la dosarul cauzei există o filmare în care conducătorul bărcii pregăteşte din timp momentul în care va intra cu ambarcaţiunea în zonele de aglomeraţii de păsări. Pe filmare se aude vocea barcagiului, care le spune turiştilor: „Pregătiţi acum aparatele. Intrăm în trombă“, a clamat el. Conform legii, agenţii din cadrul ARBDD au competenţă să aplice sancţiuni, însă amenda este una foarte mică, de care nu se sperie nimeni, reclamă Ion Munteanu.
O altă problemă la fel de acută este viteza cu care aceste ambarcaţiuni cu motor circulă pe canalele Deltei, însă inspectorii se descurcă foarte greu, întrucât instituţia deţine doar două radare. „Am solicitat de la Minister fonduri pentru încă două radare şi astfel ne-am putea descurca mai bine, am acoperi o suprafaţă mai mare din Deltă, dar şi aici e ca şi pe şosele, nu poţi să-i prinzi pe toţi“, arată guvernatorul pentru adevarul.ro.
Episodul petrecut pe Lacul Musura nu este un caz singular. Turiştii care au fost în Delta Dunării dezvăluie şi alte situaţii de necrezut. „A fost cea mai şocantă experienţă. Ne cereau 10 lei în plus ca să rupă nuferi pentru noi. Au intrat peste o turmă de mistreţi care traversa un canal şi ne-au spus: «Trebuie să ne ştie de frică». La sfârşit, barcagiii ne-au făcut o ofertă imbatabilă: să pescuim sturion cu curent electric, pentru un preţ de 500 de lei“, îşi aminteşte turistul.
Pe tot cuprinsul Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării există doar câţiva ghizi de turism atestaţi. Unul dintre ei este Eduard Acsente, din Sfântu Gheorghe, care practică această meserie de aproape 10 ani. El recunoaşte că problemele sunt multe: de la viteza cu care circulă ambarcaţiunile rapide, până la intervenţia omului în zonele strict protejate, fapt care perturbă rutele de migraţie ale păsărilor şi ale peştilor. „Am avut turişti care au refuzat să se urce în barcă, fiindcă le-am spus că nu au voie să coboare pe Insula Sacalin. Dar nu toţi cei care plimbă turişti sunt responsabili”, subliniază el.
Ghidul Eduard Acsente consideră că toate aceste probleme ar putea fi rezolvate dacă ARBDD ar face cursuri pentru barcagiii din Deltă şi la final le-ar da licenţă. În cazul în care ghidul încalcă regulile, va rămâne fără licenţă.