Prea mult aer rece? Uite ce poţi păţi!

28 iunie 2017 17:38   Național
Ultima actualizare:

Nevralgiile, virozele respiratorii, conjunctivitele şi chiar pneumoniile se pot înmulţi vara, dacă filtrele de aer sunt curăţate superficial, iar aparatul este reglat la o temperatură considerabil mai mică faţă de cea de afară.

Unele cercetări arată că, din cauza umidităţii şi a temperaturii ridicate, în aparatul de climatizare se dezvoltă microbi şi virusuri ce îi pot contamina pe beneficiarii aerului rece. 

Declanşează nevralgii

Medicii spun că persoanele transpirate şi supraîncălzite care vin de afară, de la o temperatură de peste 30 ºC, şi intră într-o cameră unde sunt în jur de 20 ºC, prezintă riscuri sporite să facă nevralgii, viroze respiratorii şi chiar pneumonii. Durerile de cap apar din cauza trecerii bruşte a organismului de la foarte cald la răcoare. Această schimbare de temperatură este apreciată de creier ca fiind o agresiune şi se manifestă prin dureri locale. Mai mult, expunerea directă la jetul de aer rece poate agrava afecţiuni mai vechi şi netratate, cum sunt sinuzitele şi rinitele alergice.

Favorizează bronşitele 

Expunerea directă la aerul rece favorizează declanşarea bronşitelor, a inflamaţiilor şi infecţiilor respiratorii, putând declanşa tusea persistentă. Cele mai expuse la astfel de probleme  respiratorii sunt persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care folosesc excesiv aparatele de climatizare şi care se expun şi altor factori iritanţi, cum este fumul de ţigară. 

Produce conjunctivite

Jetul de aer rece poate să dea iritaţii la nivelul ochilor şi conjunctivite. Ai gâtul uscat şi te confrunţi cu o tuse seacă? De vină poate fi aparatul de climatizare care nu este dotat cu un umidificator. Absenţa lui poate provoca rinite alergice sau crize de astm bronşic. Dacă ştii că ai probleme cu sinusurile, cel mai bine foloseşte un spray nazal cu apă de mare, ca să menţii umiditatea căilor nazale şi respiratorii.

Click! trucuri

Este indicat ca orientarea fluxului de aer să fie spre un loc liber unde nu se află nimeni, astfel încât circulaţia aerului în cameră să fie cât mai eficientă şi să nu afecteze sănătatea nici unei persoane. Pe timp de caniculă, utilizarea aparatului de aer condiţionat este indicată să se facă la valori de maximum 10 grade mai puţin decât temperatura de afară.

Mai multe