Pregăteşte-ţi casa pentru animalul de companie!

1 septembrie 2012 14:06   Național
Ultima actualizare:

Un animal în casă e ca un copil. Totul trebuie adaptat şi amenajat după nevoile sale pentru a preveni accidentele, dar şi stricăciunile. Pisica se caţără peste tot, căţelul roade cablurile, agaţă, loveşte şi trânteşte, în joaca lui, diverse obiecte casante. Designerul Click!, Cristina Joia, te învaţă cum să-ţi adaptezi locuinţa pentru locatarul necuvântător.

Pentru pisică

Pisicilor le place să se ascundă, să se caţere, să stea la înălţime. Dacă vrei să-ţi faci pisica fericită, îi poţi amenaja un stâlp înfăşurat cu sfoară, pe care să pui o platformă. De asemenea, ca să nu se agaţe de draperie, montează-i „scăriţe" de pe care să ajungă pe diverse etajere goale.

Fă-i, astfel, trasee, şi lasă-i câteva etajere goale special pentru ea. Altfel, se va cocoţa pe alte obiecte fragile, gen laptop, televizor, măsuţe cu vase. „Amenajează-i locuri pe care să-şi ascută ghearele, să se joace sau să doarmă.

Creează-i trasee ca să nu se ducă pe unde nu vrei", te sfătuieşte Cristina Joia. Şi, pentru că e în natura ei să scormonească pământul, poate face stricăciuni în ghivecele cu flori. E mai bine să-i pui alături de ele, pe pervaz, un taburet al ei, ca să îi distragi atenţia.

Pentru câine

În primul rând, alege rasa de câine în funcţie de spaţiul pe care-l ai în casă. Un ciobănesc german s-ar simţi prea îngrădit într-o garsonieră de 30 mp. Apoi, animalul trebuie să aibă un loc al lui: un fotoliu, o pernă, un coşuleţ.

Ca să-i satisfaci pofta de joacă fără să-ţi intre în dulap, îi poţi amenaja un labirint din cutii de carton, astfel încât să poată intra dintr-una în alta.

La ce să renunţi:

 La piesele de mobilier casante, as­­­­cuţite, vase mari pe care animalul le poate doborî şi sparge. O vază cu flori pusă pe o faţă de masă e capcană clară pentru o pisică sau un căţel.

 La obiectele prea mici, care se pot înghiţi.

 La canapelele din piele. Acest material, odată rupt sau zgâriat, nu mai poate fi retapiţat, ca în cazul canapelelor din material textil. Toate se pot proteja cu huse şi pleduri.

La tapet. Va fi distrus. Mai bine pui un tablou mai sus sau îţi vopseşti un perete cu o culoare accent.

În hol, nu e bine să ai gresie foarte aspră pentru că se curăţă greu atunci când căţelul e adus de afară, murdar pe lăbuţe. Poţi pune, în schimb, un covoraş pe care el să se oprească.

 Renunţă la covoare cu fir de mătase foarte mare, pe care pisicile îl pot înghiţi. Mai bune sunt cele cu fir mai scurt, dar dense, sau din lână.

Draperiile cu ciucuri sunt, şi ele, cea mai mare provocare pentru o pisică. Încearcă, în locul lor, nişte storuri din material textil.

Cablurile e bine să fie strânse şi trecute printr-un cablu-canal. Nimic nu trebuie lăsat pe pardoseală pentru că animalul îl va roade şi se poate curenta.

Preţul apartamentelor cu două camere, la jumătate faţă de 2008

Sezonul estival a topit de tot preţul apartamentelor vechi. Potrivit raportului de monitorizare anunturiparticulari.ro, sunt cele mai mici preţuri pe care Capitala le-a înregistrat în ultimii 5 ani.

În cazul apartamentelor cu două camere, spre exemplu, preţurile sunt cu 7% mai mici faţă de august 2011, dar cu 50% mai mici faţă de 2008. Astfel, o garsonieră a ajuns acum, în medie, la 35.100 de euro, două camere 55.000 de euro, iar trei camere 75.200 euro.

Mai multe