Pregăteşte-ţi maşina pentru caniculă
Soarele puternic şi căldura de afară pot produce daune maşinii tale, dacă nu ştii cum s-o îngrijeşti. Specialistul Click! Stelian Culcescu, director de service auto, ne spune cum să ne protejăm autoturismul de caniculă.
Foloseşte lichid de parbriz antiinsecte
Spre deosebire de lichidul folosit iarna, cel pentru sezonul cald conţine substanţe degresante care ajută la curăţarea reziduurilor insectelor, grăsimilor şi a altor impurităţi.
În compoziţia soluţiilor de parbriz de calitate superioară se află şi substanţe care ajută la menţinerea flexibilităţii lamelelor ştergătoarelor de parbriz.
Mergi la un service autorizat
Specialiştii recomandă, pentru un plus de siguranţă, ca, odată cu sosirea verii să facem o vizită la un service autorizat. Aici se vor verifica frânele, lichidele, filtrele, amortizoarele, instalaţia de aer condiţionat sau climă.
Verifică instalaţia de aer condiţionat!
De multe ori, se întâmplă ca instalaţia de aer condiţionat să rămână fără freon, dacă aceasta nu este verificată periodic sau dacă anumite componente cedează.
În fiecare vară, este recomandat să verifici instalaţia de aer condiţionat la un service auto, unde se poate identifica orice fisură apărută.
Garanţia legală pentru manoperă este de 90 de zile, iar pentru agentul frigorific de 12 luni, dacă nu sunt pierderi sau fisuri în instalaţie. Preţul mediu pentru această operaţiune este de 100-120 lei.
Nu umple rezervorul până la refuz
Din cauza temperaturilor ridicate, vara este recomandat să nu umplem rezevorul maşinii complet. La prima declanşare a pistonului de alimentare ar trebui să ne oprim.
Motivul? Există riscul exploziei rezervorului din cauza vaporilor de combustibil sau a microfisurilor. Cele mai expuse sunt rezervoarele cu benzină.
Foloseşte pneuri de vară
Anvelopele de vară sunt obligatorii în această perioadă. Ele au o compoziţie diferită faţă de anvelopele de iarnă şi oferă o aderenţă mult mai bună la temperaturi ridicate.
Pregăteşte huse pentru scaune
Vara, pe lângă faptul că în maşină se adună mult praf, din cauza căldurii vei transpira. Dacă nu ai, cumpără nişte huse pentru scaune, pe care le poţi spăla cât de des este necesar. Odată murdărită, tapiţeria maşinii se curăţă greu, iar această operaţiune costă destul de mult.
Înlocuieşte ştergătoarele defecte
Dacă nu funcţionează în bune condiţii, ştergătoarele de parbriz trebuie înlocuite cu unele noi. Ridică ştergătoarele şi priveşte cu atenţie lamelele. Dacă observi că sunt crăpate sau rupte, cumpără unele noi.
Cea mai eficientă masură de a verifica ştergătoarele este să uzi parbrizul şi să foloseşti sistemul de ştergere. Dacă observi urme de apă pe geam, ştergătoarele trebuie înlocuite.
Cumpără un parasolar
Parasolarul nu este un moft! Razele soarelui afectează plasticul de pe bord, volan, dar şi tapiţeria de pe scaune. Parasolarul reduce temperatura din maşină şi previne deteriorarea interiorului autovehicului în urma acţiunii razelor de soare. Pentru sezonul cald este recomandat să folosim atât parasolarul, cât şi folia de geam autorizată.
«Protejează vopseaua folosind ceară auto după fiecare spălare»Stelian Culcescu,director service auto PrimatGold
Mulţi şoferi au ghinionul de a avea locul de parcare sub tei sau duzi. Pentru a proteja vopseaua maşinii, în primul rând, aceasta trebuie spălată mai des.
Foloseşte după fiecare spălare o ceară auto de calitate. De asemenea, poţi solicita ca autoturismului tău să i se facă şi un polish. În cazul în care nu te duci des cu maşina la spălat, protejează vopseaua folosind o prelată. O altă soluţie ar fi colantarea capotei, a plafonului şi a portbagajului.