Premieră în istoria universităților românești. 45 de studenți de la Facultatea de Drept din București exmatriculați pentru copiere

3 martie 2021 16:03   Național
Ultima actualizare:

Facultatea de Drept a Universității București, cea mai prestigioasă în domeniu din România stă pe un butoi de pulbere. Decizia privind exmatricularea pentru fraudă la examene a 45 de studenţi din anul I care a fost luată marţi de rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Marian Preda este ultimul episod dintr-un lung șir de scandaluri fără precedent în mediul universitar românesc.

Mai mulți dintre studenții în culpă au anunțat că nu exclud atacarea în justiție a exmatriculării.”Exmatricularea noastră este ilegală. Nu există în legislație posibilitatea de a fi prins copiind decât de profesorul respectiv la ore”, a declarat la știrileprotv.ro, unul dintre studenții exmatriculați. Propunerea pentru exmatriculare a celor 49 de studenți vine în urma unui alt scandal la aceeași instituție de învățământ superior. Potrivit edupedu.ro, la începutul lunii februarie, conducerea Facultății de Drept a Universității din București a anulat un examen online susținut simultan de... 770 de studenți și a început o anchetă disciplinară față de o profesoara care a organizat examenul.

Cum copiau studenţii de la Drept

Potrivit hotnews.ro, care citează surse din cadrul facultății, au fost descoperite două grupuri de WhatsApp pe care studenții comunicau în permanență unul cu altul și schimbau rezolvări, chiar și în timpul examenelor. Conversațiile au ajuns însă pe mâna profesorilor, cel mai probabil de la colegii tinerilor. Au urmat audieri, iar o parte studenții anul I prinși pe picior greșit au recunoscut că au trișat. Consiliul facultății a primit de la decan în timpul deliberării pentr exmatriculări chiar și print screen-uri cu discuții de pe cele două grupuri.

Ce au declarat decanul Facultății de Drept și rectorul Universității București

”Toți colegii noștri au acceptat cu inima frântă că, din păcate, ne aflam în ipoteza unei încălcări brutale a regulilor etice, care stau la baza funcționării noastre academice”, a declarat conform sursei citate, Răzvan Dincă, decanul Facultății de Drept.”În domeniul universitar, exmatricularea este cea mai gravă sancțiune, dar, din câte am înțeles eu, regulamentul Universității București nu permite, nu conține și alte sancțiuni.” a reacționat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.“Dovezile care stau la baza deciziilor arată, fără niciun dubiu, că studenții în cauză au încălcat în mod evident și în mod repetat, la mai multe examene din sesiune, regulamentele facultății și universității. Avem și mărturii ale studenților care au recunoscut, în cadrul discuțiilor avute cu reprezentanții facultății, că au fraudat examenele”, a declarat într-un comunicat remis presei rectorul Universității din București, Marian Preda.

Studenții apărați de Asociația Studenților în Drept

Surprinzător, studenții exmatriculați sunt apărați de Asociația Studenților în Drept, reprezentanții acesteia declarând că sancțiunile sunt prea aspre.”De când s-a pus problema în mai a unei sesiuni online, noi, studenții, am venit și am prezentat aceste riscuri inerente de fraudă și am propus soluții precum examene orale, examene de tip open book, în care să nu fie acumulare de informații. Interesul nu prea a existat, iar acum, în momentul în care situația asta ne-a explodat în față, ca să zic așa, interesul pentru a condamna public aceste situații este mult mai mare.”, a spus Teodor Iancu, președinte Asociația Studenților în Drept. În plus, susțin aceștia, și în timpul sesiunii din vară a avut loc un episod similar, dar atunci, au fost sancționați 30 de studenți pentru fraudă la examenele online și nu a existat exmatricularea. Potrivit unor surse din cadrul asociației, citate de stirileprotv, în cazul din vară s-au aplicat sancțiuni mult mai blânde cum ar fi: retragerea dreptului la bursă a locului în cămin, amânarea examenului.

Decizia Facultății de Drept a Universității București privind examenele

Pentru a nu se repeta astfel de situații, cursurile vor continua să se desfășoare online dar din vară toate examenele, indiferent de an vor fi doar cu prezență fizică. Decizia a fost atacată de reprezentanții studenților care au declarat că nu poți cere examene cu prezență fizică dacă școala se face online.

Citiți și

49 de studenți la Drept, propuși spre exmatriculare pentru fraudarea examenelor

Facultatea de Drept renunță la lucrările de licență din cauza fenomenului plagiatelor

Mai multe