Premieră în România! Bolnavă de cancer de col uterin a născut un copil sănătos

7 iulie 2015 8:49   Național
Ultima actualizare:

Este primul caz din ţară şi al doilea din lume. O femeie de 30 de ani diagnosticată cu cancer de col uterin a născut vineri, 3 iulie, o fetiţă perfect sănătoasă.

Diana Roman a fost diagnosticată cu cancer de col uterin la începutul anului. Deşi medicul curant i-a recomandat să renunţe la sarcină şi să facă o histerectomie, o operaţie de îndepărtare a cancerului de col uterin, ea a ales să lupte pentru viaţa copilului.

Totul a fost posibil datorită medicului Petre Brătilă, unul dintre puținii medici din lume specializati în tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin. Profesorul a operat-o pe pacientă pro bono la începutul anului, printr-o metodă care i-a păstrat uterul și i-a oferit astfel șansa să ducă sarcina la bun sfârșit.

Fetița s-a născut la 36 de săptămâni și a avut o greutate de 2.550 grame. „Nu pot spune prin cuvinte cât de fericită sunt. Am încercat timp de 5 ani să fiu mamă și în sfârșit s-a întâmplat. Pot spune că ne-am salvat reciproc, eu, pe ea și ea, pe mine. Dumnezeu ne-a oferit cel mai frumos dar pe pământ. O vom boteza Efremia Andra, după sfântul la care ne-am rugat să vină pe lume sănătoasă”, a declarat Diana Roman, după naștere. 

„Pacienta a pus mai presus decât orice această sarcină și a născut o fetiță perfect sănătoasă, ca toți copiii normali. Cazul Dianei Roman devine primul din România și al doilea din lume, după Japonia, doar acolo a mai existat un caz de acest gen”, a declarat Conf. Univ. Dr. Petre Brătilă, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie.

„Este un copil sănătos, așa cum ar trebui să fie, și care își începe viața de la linia de start, nu din spatele ei”, a declarat și Dr. Viorel Narcis Stoica, medic specialist obstetrică-ginecologie, care a făcut parte din echipa operatorie.

Mai multe