Premieră istorică. Imagini fabuloase de pe o cometă!
Omenirea a făcut pași uriași în cunoașterea Universului. În premieră istorică, sonda spațială Rosetta a pus ”piciorul” pe o cometă în mișcare și a făcut sute de fotografii.
Agenția Spațială Europeană (ESA) a reușit, miercuri, la ora universală 14.38 (16.48, ora României) să plaseze un robot pe o cometă în mișcare, informează NASA. Este pentru prima dată în istorie când avem imagini și informații de la sute de milioane de kilometri de Pământ.
Cometa se numește 67P/ Churyumov-Gerasimenko, iar robotul s-a desprins de pe sonda spațială Rosetta. Dupa 7 ore de cădere liberă și lentă, atras doar de slaba forță gravitațională exercitată cometă.
Robotul va rămâne pe corpul ceresc până în martie 2015, timp în care va furniza imagini din oră în oră și va furniza importante. Cometele sunt considerate vestigii ale materiei primitive, iar specialiștii NASA spun că vor afla foarte multe informații despre evoluția Sistemului Solar.
Robotul ”se va prăji” în primăvară, când cometa se va apropia de Soare.
Misiunea Rosetta a început în 2004, după multe pregătiri minuțioase. Scopul acesteia este să adune cât mai multe informații despre Sistemul Solar.
Robotul ce va staționa pe cometa aflată la o distanță de 511 milioane de kilometri de Terra se numește Philae, are 100 kg greutate.
Cometa a fost descoperită în anul 1969, de către oamenii de știință ruși Klim Ivanovych Churyumov și Svetlana Ivanovna Gerasimenko.