Premieră la Matei Balș! Uite cum arată tomograful de un milion de euro, care depistează pe loc COVID-19

7 mai 2020 19:17   Național
Ultima actualizare:

România are acum o armă sofisticată în bătălia pentru depistarea virusului ucigaş. Primul computer tomograf mobil care depistează pe loc COVID-19 a ajuns în dotarea Institutului Naţional „Matei Balş”.

Acesta este montat într-un container uriaş cu o lungime de 10 m, o înălţime de 2,5m şi o lăţime de 2 m. Aparatul este transportat de un camion şi a fost amplasat în curtea institutului. El costă aproape un milion de euro şi a fost achiziţionat de Primăria Sectorului 1 al Capitalei. ”În momentul în care pacientul cu COVID sau cu afectare de SARS-COV-2 intră în institut, primul lucru pe care îl va face este să intre în această cameră. În acest fel vom şti de la început care este situaţia pacientului din punct de vedere clinic, se va face investigaţia de rigoare, după care ajunge pe secţie”, a declarat doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul instituţiei medicale.

Ce se întâmplă în containerul minune? ”Aparatul îţi dă o imagine. Se cheamă plămân mozaic. Dacă nu dă acea imagine, atunci prognosticul pacientului este net mai bun. Dacă are acea imagine ştim unde să îl ducem, în aşa fel încât să îi acordăm încă de la început sprijinul de care are nevoie ca să nu ajungă să aibă leziuni severe”, a spus prof. Streinu Cercel.

Mai multe