Premieră turistică în România. Patriarhia și Guvernul Orban au inaugurat”Ruta bisericilor de lemn rare”
O nouă propunere pentru amatorii de clădiri vechi și rare.”Ruta bisericilor de lemn rare” din România a fost lansată oficial de Ministerul Economiei în colaborare cu Patriarhia Română.
Ruta a fost lansată oficial marți, sub auspiciul Ministerului Economiei iar la eveniment au fost prezenți reprezentați ai administrațiilor publice locale înscrise în ruta culturală, ai Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului anunță basilica.ro
Câte biserici fac parte din”Ruta bisericilor de lemn rare”
Din această adevărată expoziție națională de biserici rare, fac parte peste 160 de lăcaşuri de cult. Ea cuprinde cele mai importante biserici de lemn din România. Este vorba de 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mânăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din județul Suceava, alte 16 din județul Neamț și două biserici de lemn din județul Mehedinți. Potrivit digi24.ro, reprezentanții Ministerului Economiei au descris ruta precum „o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie”.
De ce ar trebui românii să viziteze aceste biserici de lemn
Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual. Pe parcursul călătoriei turiștii vor avea posibilitatea de a cunoaște tradiții străvechi, care spun povestea geniului popular românesc și al unității neamului. Conform sursei citate, obiectivele turistice din cadrul rutei culturale „vor oferi celor care le vizitează posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesele fiecăruia”
Citiți și
Bisericile de lemn din România rămân la modă în ciuda trecerii vremurilor