Premierul nu susține proiectul de lege privind Statutul Casei Regale inițiat de Dragnea și Tăriceanu

21 decembrie 2017 13:59   Național
Ultima actualizare:

Premierul Mihai Tudose nu este de acord cu proiectul de lege iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu privind Statutul Casei Regale, iar avizul va fi unul negativ din partea Executivului, potrivit Mediafax.

Executivul va da un aviz negativ pentru proiectul de lege care vizează Casa Regală, potrivit Mediafax. Comisia juridică şi Comisia pentru cultură ale Senatului au decis, în şedinţa comună din 5 decembrie, să amâne dezbaterea şi emiterea unui raport pentru Legea privind Statutul Casei Regale, iniţiată de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu. 

Pe 7 noiembrie, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea au depus o inițiativă legislativă pentru modificarea statutului juridic al Casei Regale a României ca un pas spre recunoașterea acesteia ca persoană jurdică de drept privat.  Potrivit unui comunicat al Senatului, care argumentează prevederile proiectului, acestea vor asigura implicarea mai intensă a Casei Regale în cadrul societății românești. „Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate", se arată în comunicat. 

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, 21 decembrie, că nu susţine proiectul de lege privind statutul Casei Regale, apreciind că Palatul Elisabeta ar trebui să revină în administrarea şi proprietatea statului român după decesul Regelui Mihai. "România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte", a afirmat Tudose în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, conform Agerpres.

Ce prevede proiectul privind schimbarea statutului Casei Regale?

Recunoașterea poziției de Șef al Casei Regale a României ca poziție onorifică, asimilată în mod protocolar cu aceea a unui fost șef de stat.

Îndatoririle Șefului Casei Regale vor fi instituirea unui serviciu administrativ al casei Regale a României în scopul îndeplinirii atribuțiilor publice specifice.

Casa Regală va fi finanțată din din bugetu de stat, iar membrii Casei Regale vor putea locui în Palatul Elisabeta pentru următorii 47 de ani. 

Mai multe