Preotul Răducă a clarificat declarațiile despre sarcina după un viol. ”Ține și de educație”

24 iulie 2019 13:28   Național
Ultima actualizare:

Preotul Vasile Răducă revine cu clarificări, după ce a șocat opinia publică prin afirmațiile sale de la radio Trinitas. Prodecanul Facultății de Teologie i-a spus unei ascultătoare că, dacă o femeie a rămas însărcinată după un viol, e posibil să fi consimțit și să-i fi plăcut să se repete. Răducă a trimis un punct de vedere către Hotnews, în care explică cea a vrut să spună.

Preotul susține, într-un punct de vedere transmis miercuri HotNews.ro, că știe că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia, iar victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină, însă "aceste aspecte țin și de educația primită".

Vasile Răducă, prodecanul Facultății de Teologie din București, spune că a constatat cu regret că vorbele sale, "adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creştin ortodox pentru situaţiile delicate de viaţă în care se aflau, au avut un ecou nedorit" și revine cu explicații "pentru a clarifica problemele care nu puteau fi rezolvate la telefon şi la radio, din lipsă de timp".El speră că punctul său de vedere, "în perfect acord cu dogma crestin- ortodoxă și clarificat în aceste rânduri, să tempereze multe din aspectele generate de graba cu care, poate, a vorbit la radio”.

Cum explică preotul Răducă despre viol

”Mi s-a adresat întrebarea dacă un copil conceput printr-un viol trebuie să fie avortat. În calitate de preot ortodox, eu am comunicat punctul de vedere al Bisercii care socotește că acest lucru nu trebuie făcut.

Dacă minunea conceperii unui prunc s-a produs, acel prunc nu trebuie avortat, indiferent de condițiile în care pruncul a fost conceput. Se stie că unirea celor două celule germinale nu se produce în momentul săvârșirii actului sexual, ci după mai multe ore.

Din punct de vedere științific însă, eu nefiind medic ginecolog sau obstetrician, dar prin prisma activității didactice fiind nevoit să parcurg literatura specializată ale cărei puncte de vedere le preiau, știu că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia. În cazul unui viol care ar presupune o eventuală stare de graviditate, în ciuda traumei suferite, victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină. Aceste aspecte însă țin și de educația primită.

Punctul de vedere al specialiștilor, pe care acum regret că mi l-am însușit și l-am expus, este că, dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic.

Personal, sunt împotriva oricărei forme de viol. Traumele prin care trec aceste femei sunt de neimaginat și consider că, după trauma unui viol, poate că nu este recomandabil ca femeia să treacă printr-o nouă traumă, aceea a avortului. Aceste victime merita rugăciunea și empatia noastră, a tuturor în paralel cu luarea oricăror măsuri ca violatorii să fie descurajați, pedepsiți și ajutați să nu mai facă așa ceva.”

Citește pe Hotnews.ro punctul de vedere transmis de preotul Răducă.

Citește și:

Artist român, discurs dur pe Facebook: “Violul nu e pedepsit suficient de aspru în România”

Vaslui şi Iaşi, fruntaşe la violuri. Care e singurul judeţ fără nici o infracţiune sexuală

Mai multe