Presa internaţională despre alegerile din România: "Înfrângere istorică a stângii"

25 noiembrie 2019 11:40   Național
Ultima actualizare:

Presa internațională a fost promptă și a comentat rezultatele de la alegerile prezidențiale din România. "Înfrângere istorică a stângii", ”Klaus Iohannis și-a zdrobit contracandidata”, ”Cel mai slab rezultat obţinut vreodată de PSD”. Sunt câteva titluri din presa internațională.

Alegerile prezidențiale 2019 nu au trecut neobservate în Europa. Presa internațională a comentat acest eveniment important din România.

  • "Înfrângere istorică a stângii la prezidențialele din România", este titlul din Le Monde. Cotidianul francez interpretează rezultatul ca fiind eșecul strategiei stângii, care a încercat să seducă electoratul cu creșteri de salarii, pensii și ajutoare sociale dar care a întors spatele orientării istorice pro-europene a țării și milioanelor de români plecați la muncă în Europa de Vest, scrie digi24.ro.
  • Și presa italiană a urmărit rezultatul alegerilor din România. La Repubblica scrie că la aproape 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, România a confirmat că vrea să rămână în Europa. Este o lovitură dată suveraniștilor, autocraților și național-populiștilor de pe întreg continentul, cred jurnaliștii italieni. Totodată, rezultatul dă șansa continuării luptei anticorupție și accelerării integrării în UE a României, scrie digi24.ro.
  • Reuters: “Iohannnis și-a zdrobit contracandidatul”. “Preşedintele de orientare de centru al României, Klaus Iohannis, a câştigat cu uşurinţă alegerile de duminică, în conformitate cu aşteptările, zdrobindu-şi contracandidatul socialist cu promisiunea de a relua reforma din justiţie încetinită de guvernele sociale democrate ale PSD”, a scris Reuters.
  • AFP: ”Cel mai slab rezultat obținut vreodată de PSD”. Agenția France Press a scris că fostul profesor de fizică de centru-dreapta a câştigat cu 64,8% - 66,5% din voturi, conform sondajelor de opinie. “Preşedintele în funcţie Klaus Iohannis a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor, potrivit sondajelor de opinie, un rezultat care va confirma traiectoria pro-europeană a statului membru est-european. La 30 de ani de la căderea comunistului, fostul profesor de fizică de centru-dreapta a câştigat, învingând-o pe liderul PSD, Viorica Dăncilă, fost premier al României. Dăncilă a obţinut 33,5%-35,2% din votul, cel mai slab rezultat obţinut vreodată de PSD, care a dominat politica românească de la căderea comunismului în 1989”, a scrie AFP.
  • The Guardian: ”Iohannis a câştigat cu uşurinţă”. Și The Guardian scrie că Iohannis a obținut o victorie facilă. “Preşedintele de centru al României, Klaus Iohannis, a câştigat cu uşurinţă alegerile, confirmând aşteptările.”
  • New York Times: Iohannis ”și-a zdrobit” adversarul. “Preşedintele de centru al României, Klaus Iohannis, a câştigat scrutinul de duminică în conformitate cu aşteptările, zdrobindu-şi contracandidata socialistă cu promisiunea de a relua reforma din justiţie încetinită de guvernele sociale-democrate (PSD) succesive”, scrie publicația citată.

Citește și:

Klaus Iohannis a câștigat detașat alegerile prezidențiale 2019! Cu ce procent a învins-o pe Dăncilă

Alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis a câştigat alegerile. Peste 9 milioane de români au votat în țară

Mai multe