Președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, s-a stins din viață

25 decembrie 2017 14:26   Național
Ultima actualizare:

Preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, a murit duminică, 24 decembrie, la locuinţa sa din Bucureşti, în urma unei îndelungi suferinţe, la vârsta de 74 de ani.

Potrivit Biroului de presă al Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad va fi condus pe ultimul drum vineri, 29 decembrie. Înainte să fie îngropat, sicriul cu trupul fostului academician Ionel Valentin Vlad va fi depus pentru câteva ore la sediul Academiei Române, potrivit Agerpres. Își va dormi somnul de veci la cimitirul Bellu.

Academicianul Ionel Valentin Vlad, inginer şi fizician, s-a născut la 22 septembrie 1943 în Bucureşti. A fost absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii. Şi-a susţinut teza de doctorat ''Metode de prelucrare a informaţiei în holografia convenţională şi în timp real'' în anul 1972.

A conferenţiat în Elveţia, Germania şi Japonia, Mexic, Rusia şi a scris peste 60 de lucrări, între care ''Introducere în holografie'' (1973), ''Prelucrarea optică a informaţiei'' (1976).

De-a lungul vieții sale a primit o multitudine de premii în semn de reucnoaștere a muncii sale. A fost distins cu Premiul "T.Vuia" al Academiei Române (1978) și cu Premiul ''Galileo Galilei''  de Comisia Internaţională de Optică, parte a Uniunii Internaţionale de Fizică Pură şi Aplicată, la Congresul al 20-lea (2005).

În 2008, a fost decorat cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler.

Mai multe