Preşedintele Colegiului Medicilor: "Este un adevărat gol între noi şi populaţie. NU toţi medicii sunt infractori"

7 noiembrie 2020 15:31   Național
Ultima actualizare:

Noul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, profesorul Daniel Coriu, susţine că instituţia pe care o conduce este percepută în mod negativ atât de către medici, care văd Colegiul ca pe un for care impune pedepse şi obligaţii, cât şi de către pacienţi, care constată „un gol” între medic şi bolnav.

„Ne aflăm în această situaţie foarte bizară de percepţie dublu negativă, atât din partea medicilor cât şi din partea populaţiei. Din partea medicilor de ce? Pentru că medicul obişnuit vede aceste organism ca un organism birocratic, un organism care impune obligativităţi şi pedeapsă. Aşa este perceput de medicul obişnuit şi atunci noi va trebui să refacem imaginea şi să redevenim ceea ce trebuie să fim de fapt: o instituţie care să apere demnitatea medicului, să încerce să-i redea rolul în societate şi mai ales să îi ofere independenţa profesională. Misiunea principală a Colegiului este, de fapt, ca for profesional. Din nefericire, s-a depărtat uşor de această misiune importantă. Pe de altă parte, despre populaţie, percepţia negativă şi  este o percepţie corectă, este un adevărat gol între noi şi populaţie. De ce s-a întâmplat acest lucru? Datorită  unor cazuri punctuale, unor cazuri care nu ne fac cinste dar s-a trecut la generalizare. Nu  toţi medicii sunt la fel, nu toţi medicii sunt infractori. Acest lucru este exclus.  Avem în breasla noastră astfel de colegi, fără discuţie, dar noi ar trebui să discutăm punctual fiecare caz în parte, nu generalizăm, nu breasla medicală este de vină. Există un gol, spuneam, şi atunci acest gol trebuie umplut cu profesionalismul nostru şi cu recâştigarea încrederii. Vor exista în continuare derapaje, fără discuţie, dar noi va trebui să analizăm fiecare caz în parte, este datoria noastră ca breaslă să rejectăm astfel de indivizi şi să fim total împotriva medicului care nu îşi face datoria sau îşi depăşeşte competenţele” a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, într-o emisiune difuzată sâmbătă (7 noiembrie), la Digi 24.

50% din medicii României sunt concentraţi în şase oraşe

El susține că este „complet nedeontologic” faptul că un medic ar primi bani de lapacienţi şi susţine că a trecut perioada în care medicii erau plătiţi cu salarii foarte mici. „S-a întâmplat, acum nu mai există niciun motiv să se întâmple, dacă se întâmplă este complet, complet nedeontologic”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor.

În prezent Colegiul Medicilor din România reuneşte aproximativ 55.000 de medici, ceea ce reprezintă în medie, 2,2 medici la o mie de locuitori. Cifra este la jumătate faţă de media din Uniunea Europeană, unde există 4,4 medici la o mie de locutori. Coriu vorbeşte despre deficit de medici specialişti în unele domenii, cum ar fi ATI, pneumologie, ori boli infecţioase, dar şi despre o  „distribuţie dezechilibrată” a medicilor pe teritoriul ţării. „50% din medicii României sunt concentraţi în şase oraşe: Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, Iaşi. (...) Soluţia de avarie este ca toţi să fim în prima linie, nu avem de ales aici (...) Nu e vorba de o reconversie pentru că acest lucru nu se poate face peste noapte. (..) Noi, medicii indiferent de specialitate, avem competenţe în îngrijirea pacientului (...) asta este datoria noastră, noi trebuie să ajutăm pacientul” a adăugat preşedintele Colegiului Medicilor.

Mai multe