Președintele Klaus Iohannis a condus ședința guvernului Cîțu. De ce a venit șeful statului la Palatul Victoria
Președintele României, Klaus Iohannis a condus miercuri pentru a cincea oară de când a venit în fruntea statului o ședință de guvern. Este însă pentru prima oară când prezidează o întâlnire a Guvernului Cîțu iar pretextul a fost adoptarea documentului ”România Educată”, programul care se dorește a moderniza învățământul românesc. Klaus Iohannis este ca meserie profesor de fizică
Documentul elaborat sub coordonarea Palatului Cotroceni de un grup de specialiști are 137 de pagini și el fixează ce se va întâmpla până în 2030 cu toate formele de învățământ: preșcolar, gimnazial, liceal și universitar. Șase ani a durat realizarea proiectului ”România Educată”, prin care Klaus Iohannis vrea să reformeze învățământul românesc. Acum, el l-a predat guvernului iar premierul Câțu, aflat în plină bătălie pentru preluarea șefiei PNL, i-a promis că până în octombrie îl transpune în legi și decrete. Și nu oricum: ”voi înființa o comisie interministerială care se va ocupa de implementarea proiectului, care va fi condusă chiar de mine”
Declarații Klaus Iohannis
”Astăzi e o zi extrem de importantă pentru viitorul educației. Înaintăm decisiv pentru implementarea proiectului România educată. Reforma sistemului de învățământ e obligatorie dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficieze de educație de calitate și de șanse reale pe piața muncii. România educată e un proiect cu legitimitate democratică, bazat pe cea mai amplă consultare din perioada post-comunistă. Proiectul are deja un sprijin financiar important prin PNRR, de 3,6 miliarde euro. O țară pe deplin dezvoltată și pe delin consolidată are o populație educată și informată. Programul România educată propune soluții concrete, obiective, măsuri și ținte ambițioase dar realiste: scădereea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea analfabetismului funcțional, competențe digitale de bază, creșterea numărului de absolvenți de studii superioare. Proiectul e foarte aproape de sufletul meu. E o oportunitate istorică, dar și de mare responsabilitate pentru actuala clasă politică. E nevoie de o participare consistentă la nivel parlamentar pentru adoptarea legislației. Românii așteaptă un plan coerent de implementare, cu termene realiste. Nu ne permitem să pregătim tinerii cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă. Trebuie să acționăm acum”, a declarat președintele Iohannis conform news.ro.
Declarații Florin Cîțu
”Mă bucur că în mandatul meu adoptăm proiectul. E un proiect de țară și noi, care avem puterea de decizie, avem datoria de a-l implementa. E nevoie de creșterea calității educației și trebuie să aducem îmbunătățiri pentru fiecare elev și profesor. Salut obiectivele și țintele acestui proiect. Vom construi școli și creșe noi, avem nevoie de așa ceva. Dle președinte, aveți în mine un partener de încredere. Vom constitui un grup interministerial prezidat de premier (1 august 2021), HG cu termene de acțiune (1 septembrie 2021), elaborarea pachetului legislativ până la 1 octombrie 2021, consultări cu partenerii sociali (octombrie-noiembrie). Avem nevoie de o Românie educată, avem nevoie de reforme pentru o Românie puternică și liberal”, a spus Cîțu potrivit sursei citate.