Preşedintele Klaus Iohannis face o ultimă mutare: "Este o bătaie de joc"

1 februarie 2017 9:02   Național
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la şedinţa CSM, programată pentru miercuri, la ora 9.00. Aici urma să fie avizată OUG privind modificarea Codului penal.

Grațierea a fost adoptată de Guvern printr-o Ordonanță de Guvern și va merge în Parlament pentru a primi votul, iar ordonanța de modificare a Codului penal a fost adoptată de Guvern și a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

"Este indamisibil, este inacceptabil, este un scandal, o bătaie de joc, cum vreţi, nu se poate ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o Ordonanţă de Urgenţă într-un domeniu atât de sensibil cum este codul penal şi codul de procedură penală. Această chestiune nu este, pur si simplu, tolerabilă. Şi pentru a vedea cum vede sistemul de justiţie această chestiune, am venit astăzi aici la CSM”, a declarat președintele țării.

Executivul a cerut aseară, la ora 17.00, avizul CSM, dar care, în acest moment, nu mai este de nici un folos. Magistrații pot ataca însă ordonanța de urgență la Curtea Constituțională dacă vor considera că s-a știrbit puterea judecătorească.

Astfel de discuții vor avea loc astăzi în ședința de la ora 9.00, unde va participa și preşedintele Klaus Iohannis.

”Nu lăm hotărâri la presiune. Publicarea ordonanței s-a făcut în mare grabă”, a declarat șefa CSM, Mariana Ghena.

”Am fost puși în fața faptului împlinit. Ea trebuie atacată, iar derapajul de neconstituționalitate este vădit. Pentru a a avea o luptă anticorupție eficace trebuie să ai instrumente legale. Cu acest pachet legislativ am intrat în UE”, a precizat procurorul general Augustin Lazăr.

„Este zi de doliu pentru statul de drept”

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ziua de marţi este zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei.

Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statului de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său.

Parlamentarii și guvernanții nu mai pot fi trași la răspundere

Potrivit ordonanţei adoptate ieri seară de Executiv, Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative".

Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.

De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".

Mai multe