Preţul benzinei, mai mic cu 10%. De ce nu ne ieftiniţi mâncarea?

22 aprilie 2013 16:26   Național
Ultima actualizare:

La noi ca la nimeni! Când se scumpeşte benzina, preţurile alimentelor sar în aer imediat. Iată, acum s-au ieftinit combustibilii, dar preţurile la mâncare au rămas foarte mari. Tot mai mulţi oameni oftează din greu în faţa galantarelor.

Preţurile cresc continuu, dar întotdeauna în preajma Sărbătorilor explodează de-a dreptul. Tot mai multe persoane merg la piaţă sau în magazine ca la muzeu. Se uită şi pleacă tot cu plasa goală. După scumpiri în val de la începutul anului, preţul carburanţilor a luat-o, în sfârşit, în jos.

Dacă în luna februarie, benzina şi motorina ajunseseră la maximum de anul acesta şi se apropiau cu paşi repezi de pragul psihologic de 7 lei/litru, acum, acelaşi sortiment este cu aproape 1 leu mai ieftin. Scăderea de preţ este firească, spun cei de la Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE), pentru că, în ultimele două luni, s-a redus preţul de import la produsele petroliere.

Benzina era în februarie 6,20 lei/l la Petrom, iar acum a ajuns la 5,64 lei/l. Ceea ce înseamnă că benzina este cu circa 10% mai ieftină ca acum două luni, dar nu a auzit nimeni de vreo ieftinire a alimentelor.

Producătorii de alimente spun că ei nu au cumpărat marfă cu preţuri mai mici, aşa că nu au nici un motiv să umble la preţuri. „La această oră, nu a fost nici o materie primă mai ieftină. De regulă, abia peste o lună ar trebui să putem găsi la preţuri la mici, dacă ieftinirea carburanţilor s-ar menţine", ne-a explicat Sorin Minea, de la Romalimenta.

La rândul lor, fermierii spun că au ieftinit produsele agricole, dar vinovaţi sunt comercianţii: „Niciodată, în România, preţurile din magazine nu sunt fixate de producători.

Comercianţii nu vor ieftini niciodată. Noi am scăzut preţurile la cereale, cu 15-20%. De pildă, grâul a scăzut de la 1,10 lei/kg, la 0,90 lei/kg. În schimb, s-au scumpit seminţele, îngrăşămintele, pesticidele, cu 15%. La toamnă, vom vedea cine dă faliment. Încă ceva! Motorina s-a ieftinit pentru că agricultorii nu au lucrat, iar stocurile erau enorme. Să vedem ce se întâmplă când începem să lucrăm pământul", ne-a declarat ing. Laurenţiu Baciu, de la liga producătorilor agriocoli LAPAR.

Crescătorii de porci susţin că vând carnea cu circa 10% mai ieftin decât ar trebui. „Carnea de porc din fermele autorizate se vinde sub preţ. Ar trebui să  vindem cu 6.20 lei/kg în viu, dar vindem cu 5,20 lei.

Pierderile le mai recuperăm din subvenţiile de la stat, dar foarte mulţi au renunţat să mai crească animale. Anul trecut erau 2 milioane de porci în ferme, acum sunt numai 1,5 milioane", ne-a spus Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.

Fermierii dau vina pe comercianţi, comercianţii pe producători, ţăranii pe procesatori. Dau vina unii pe ceilalţi, iar noi tot la preţuri mari cumpărăm!

"Deocamdată materia primă nu s-a ieftinit"

Sorin Minea,preşedintele Romalimenta

Mai multe