Preţul petrolului a scăzut iar. La noi carburantul e tot mai scump

13 iunie 2016 14:42   Național
Ultima actualizare:

Preţurile ţiţeiului au scăzut ieri. Sunt mai multe motive care au dus la prăbușirea barilului de petrol, inclusiv faptul că dolarul s-a întârit. Cu toate astea, benzinarii noștri tot saltă tariful la pompă.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, a scăzut sub 50 de dolari pentru un baril, fiind cotat cu 49,89 dolari în jurul orei 8.45, ora României, în declin cu 1,3% faţă de ultima cotaţie de închidere, scrie news.ro.

Pe piaţa americană, petrolul s-a ieftinit cu 1,3%, până la 48,43 dolari pentru un baril.

"Un dolar puternic are ca efect scăderea preţurilor, aşa cum se întâmplă şi ca urmare a datelor slabe din Asia", a declarat analistul Matt Stanley, de la casa de brokeraj Freight Investor Services (FIS) din Dubai.

Dolarul s-a apreciat cu 1,2% faţă de un coş de valute, după ce atinsese luna aceasta niveluri minime, fiind susţinut de perspectiva unei majorări a dobânzii de referinţă în Statele Unite. Un indicator din Japonia, al percepţiei economice a şefilor de mari companii, a coborât la -11,1 în perioada aprilie-iunie, de la -7,9 anterior, indicând o deteriorare a situaţiei economice în a treia cea mai mare economie a lumii, după SUA şi China.

Chiar și așa, benzinarii români țin prețurile sus.

Cea mai ieftină motorină se vinde în Capitală cu 5.07 lei/litru, iar benzina cu 5.14 lei/litru. Săptămână de săptămână, tariful la pompă a tot crescut, deși lunile trecute un litru de motorină se vindea cu 4.20 lei.   

Mai multe