Previziuni sumbre pentru proprietarii locuințelor din zona Eroilor!

15 decembrie 2015 9:38   Național
Ultima actualizare:

O porțiune a carosabilului s-a surpat în centrul Bucureștiului, sâmbătă (12 decembrie), din cauza săpăturilor pentru noua magistrală de metrou. Aproximativ 40 de locatari au fost evacuați din două clădiri din apropiere, care riscau să se prăbușească.

Veștile specialiștilor sunt sumbre pentru proprietarii locuințelor din zona Eroilor, unde terenul este din ce în ce mai instabil ca urmare a lucrărilor pentru transportul subteran. Chiar dacă vor încerca să se mute și să își pună la vânzare imobilele, puțini sunt cei care își mai doresc să cumpere proprietăți în apropiere după cele întâmplate.

Expertul imobiliar Dragoș Vîlceanu a explicat, pentru ziarulring.ro, că este posibil ca apartamentele și casele de la Eroilor să ajungă să nu mai valoreze nimic. „Zona Eroilor va fi puternic afectată pe acest segment în urma incidentului. Nu numai că vor scădea preţurile apartamentelor şi caselor, ci chiar mai mult, nu vor mai avea nicio valoare. La fel şi preţurile spaţiilor restaurantelor din clădirile cu risc seismic, adică nimic. Nimeni nu va mai avea curaj să locuiască într-o astfel de zonă cu probleme. Piaţa imobiliară se va prăbuşi în zonă. Această situaţie a creat un precedent. Să zicem că zona va fi consolidată, dar teama oamenilor va rămâne. Ei ştiu că oricând s-ar putea întâmpla un astfel de incident, zona fiind predispusă la asta”, a declarat el.

Palatul Cotroceni ar putea fi afectat

Specialistul mai avertizează și că una dintre cele mai importante clădiri ale Capitalei, Palatul Cotroceni, ar putea avea de suferit de pe urma săpăturilor pentru metrou. „În toată zona Cotrocenilor, în momentul în care s-a construit şi a fost inaugurat metroul, toată pânza freatică s-a ridicat, ceea ce a dus la inundarea tuturor subsolurilor blocurilor din zonă din cauza pâraielor care veneau din Dealul Spirii. Acestor pâraie li s-a blocat traseul odată cu construirea metroului, fapt ce a dus la ridicarea pânzei freatice. Întreaga zonă Cotroceni este afectată. Chiar şi Palatul Cotroceni ar putea avea de suferit. Izvoarele care au fost deviate din albia lor caută acum o altă cale şi e posibil să sape chiar pe sub clădiri, afectându-le acestora structura de rezistenţă”, a mai explicat Dragoș Vîlceanu.

Locuința Președintelui UNPR, Gabriel Oprea, în pericol

 Mai mult, se pare că în zonă locuiesc anumite persoane publice, ale căror apartamente sau case ar putea fi afectate: „În zona respectivă stau Gabriel Oprea, marele scriitor Dinu Săraru şi alte personalităţi. O să fie afectate toate construcţiile importante precum Spitalul Universitar, Facultatea de Medicină, Academia Militară, Palatul Cotroceni”.

Metroul, construit la o adâncime prea mică pentru a face economii

Specialistul spune că totul a pornit de la dorința celor care au inițiat proiectul de a face economii. Dacă în capitalele din afară, metroul a fost construit la o adâncime de 50 de metri, la noi, acesta se află la numai 16 metri sub pământ: „La Budapesta, la Londra, metroul a fost construit la 50 de metri adâncime. Acolo, metroul este construit astfel încât să nu inducă vibraţii în fundaţiile clădirilor din apropiere, fapt ce le poate afecta rezistenţa. La Eroilor s-a construit la doar 16 metri pentru a face economii”.

Acasă la Gheorghe Mauer vibrau planșeele

La noi, din cauza adâncimii superficiale, locuințele celor din zona Eroilor vibrează din cauza trepidațiile emise de metrou atunci când circulă în apropiere: „Primarul general primea tot timpul reclamaţii că metroul introduce vibraţii foarte mari. Locuitorii de pe Magheru se plângeau că le trepidează planşeele sau geamurile când trece metroul. Aceeaşi problemă era şi în zona Aviatorilor. Se plângea şi Gheorghe Maurer, fostul prim-ministru al României. M-am dus la el acasă să văd şi vibrau planşeele când trecea metroul. Acest lucru se întâmpla fiindcă metroul trebuia construit la o adâncime mult mai mare, nu atât de aproape la suprafaţă”.

Mai multe