„Prima mașină 2016”. Noi facilități pentru cei care vor autoturism nou

12 ianuarie 2016 17:23   Național
Ultima actualizare:

Autoritățile române sunt mai darnice când vine vorba de stimularea achiziționării de autoturisme noi. Programul guvernamental „Prima mașină” le aduce românilor noi facilități pentru a-i încuraja să facă pasul decisiv în a deveni posesori de autoturisme nou-nouțe. Iată care sunt modificările operate de reprezentanții Guvernului.

Ministerul de Finanțe a anunțat modificarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi. Așa cum a fost gândit, programul guvernamental își propune să ofere românilor garanții guvernamentale la creditele pentru achziția de autoturisme noi, în valoare de cel mult 50% din finanțarea acordată de bănci. Autoturismele pe care românii le pot cumpăra trebuie să fie echipate cel puțin cu motoare Euro 5 și la un preț de cel mult 50.000 de lei, fără TVA. Pentru a intra în program, beneficiarilor li se cere un avans de minimum 5% din prețul de achiziție. Această cerință poate fi îndeplinită mai ușor de acum, căci statul oferă o facilitate nouă celor care vor o mașină.

Pentru prima dată de la lansarea acestui program, românii pot folosi un tichet Rabla pentru achitarea avansului solicitat la achiziționarea unui autoturism din programul „Prima mașină”. „Se propune cumularea beneficiilor oferite în cadrul Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi cu cele din Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, în sensul acceptării  primei de casare acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național, pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu de 5% din prețul de achiziție prevăzut prin legislația aferentă Programului Prima Mașină” , se arată într-un comunicat remis redacției.

Beneficiile nu se opresc aici, căci de acum nivelul maximal al dobânzii aferente creditelor acordate în cadrul acestui program a fost stabilit la ROBOR la 6 luni, plus o marjă de maximum 3% pe an.

În acest an, programul va beneficia de o susținere financiară de 100 de milioane de lei, pentru acoperirea garanțiilor, bani care au fost alocați ca urmare a neutilizării lor în cursul anului 2015. Anul trecut, programul a înregistrat un record negativ de implementare, cauzat de întârzierile cu care acesta a debutat. Din cele 350 de milioane de lei disponibile în 2015, doar 3,125 de milioane de lei au fost cheltuite pentru acoperirea a 187 de garanții.

Mai multe