Prima zi de chimioterapie din viața unei bolnave de cancer: o baie infectă, neputință și ore de așteptare

26 aprilie 2017 11:35   Național
Ultima actualizare:

Un bolnav de cancer și oamenii dragi care îi sunt aproape în lupta împotriva unei asemenea boli știu ce înseamnă nu doar durerea fizică și sufletească, dar și neputința. Medicamentele și terapiile trebuie să funcționeze pentru ei, așa că trebuie să urmeze cu sfințenie orice cale care le-ar putea salva viața.

Drumurile la spital își au rostul lor, iar chimioterapia atât de necesară celor mai mulți bolnavi ajung să-i stoarcă de energie. Atunci când în instituțiile medicale nu există condiții sanitare pentru tratarea unei pacienți a căror imunitate este la pământ, se găsește câte o persoană care trece prin acest iad să tragă un semnal de alarmă.

Este cazul și unei femei care își însoțește mama la Instituttul Oncologic din București, acolo unde bolnava este tratată. Mesajul ei și poza băii din incintă au devenit virale pe Facebook și au atras atenția a mii de persoane.

"Prima zi de chimioterapie. Ești chemat la ora 8 dimineața. La 8.30 vine doctorul. Mergi la etajul șase. Dacă ai noroc, mergi cu liftul, dacă nu... te târăști pe scări. Din șase lifturi funcționează câte trei, alternativ. Cu liftiera. Te vede doctorul și te trimite la ghișeu să-ți faci internare de zi. Stai la coadă cu încă 50 de pacienți. Te întorci la oncolog, dai actele în care ți-ai dat consimțământul pentru diverse lucruri pe care oricum majoritatea nu le înțelege. Ești trimis într-un salon care arată ca dormitoarele soldaților (cei care au făcut armată știu). Doar că alea erau mai curate. Și astepți, din nou, împreună cu alți bolnavi. Ți se recoltează probe pentru analize, ești întrebat ce înălțime și greutate ai. Oricum, nu verifică nimeni. Și din nou astepți. Ți se dă voie să cobori la bufet să mănânci ceva, că o să-ți fie rău dupa chimio. Scoti 20 lei pentru o porție de mâncare și o salată. La Parlament e mai ieftin. În sfârșit, la 13:10 ți se pune perfuzia în vene. Îți dau și scrisoarea medicală în care sunt scrise citostaticele folosite. Durează două ore. După, poți să pleci. Dacă ți-e rău, nasol. Primești un sfat să iei ceva de greață. Las' că te descurci! Ne vedem din nou peste trei săptămâni! Până atunci, trebuie să stai la alte cozi să-ți iei de fiecare dată trimitere de la medicul de familie, să te înscrii pe lista unui oncolog, să trăiești...dacă reziști! 

Mai jos, aveți poza toaletei, ca să întelegeți despre ce vorbesc. Asta într-un loc în care sistemul imunitar al unui pacient supus la chimio este zero barat", a scris femeia, dezamăgită, obosită și șocată de ceea ce a văzut și de ceea ce trebuie să înfrunte alături de sute de pacienți care ajuns acolo în fiecare zi.

Mai multe