Primăria Capitalei a primit 1, 6 miliarde de lei pentru reabilitarea reţelei de termoficare

10 noiembrie 2020 17:14   Național
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei va avea bani pentru a începe”bătălia”cu avariile din rețeaua de termoficare a orașului. Nicușor Dan, proaspătul edil-șef al Bucureștiului şi Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene au semnat, marţi, un contract de finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Bucureşti.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, marţi, potrivit news.ro, că acest contract îşi propune reabilitarea a 23% din reţeaua de termoficare a Capitalei."Este evidentă problema la care această finanţare răspunde. Din 2016 până în 2020 numărul de avarii, în reţeaua de termoficare, a crescut de la 420 la 1.300. Pierderea pe eficienţa pe energie termică a crescut cu 5%, de asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în reţea”, a explicat primarul Capitalei. Contractul a fost semnat în prezența premierului Ludovic Orban, fost viceprimar al Capitalei între 2004 și 2007.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan a explicat pentru ce vor fi folosiți banii

"Prin această finanţare şi prin lucrările pe care le vom demara de îndată ce vremea ne va permite şi după ce vor fi finalizate procedurile de achiziţie, o să avem trei mari îmbunătăţiri. În primul rând, îmbunătăţirea căldurii şi a apei calde pentru bucureşteni. În al doilea rând, reducerea pierderilor care se va duce într-o reducere a subvenţiei pe care municipalitatea o plăteşte în fiecare an. În al treilea rând, dar nu cel mai puţin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficienţă o generează. Acesta este obiectul contractului de azi prin care primim 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei finanţare nerambursabilă”, a anunțat Nicuşor Dan. 

Premierul Ludovic Orban despre sistemul de termoficare 

“(…)Este nevoie de investiţii majore pentru a creşte randamentul sistemului de termoficare din municipiul Bucureşti. La ora actuală, producerea energiei termice se face în centrale cu randamente de aproximativ 50%, dacă nu şi mai puţin. Iar pierderile pe reţeaua principală şi pe reţelele secundare sunt uriaşe. De asemenea, există pierderi în cadrul clădirilor, pierderi prin pereţi, prin ferestre, care duc randamentul sistemului de producere şi furnizare a energiei termice la o cifră care face extrem de ineficientă exploatarea acestui sistem de termoficare publică. Obiectivul nostru este să sprijinim Primăria Capitalei în toate celelalte proiecte legate de creşterea eficienţei, creşterea randamentului în funcţionarea sistemului de alimentare cu căldură şi cu apă caldă a bucureştenilor”, este opinia lui Ludovic Orban.

Citiți și

Sinistrați în București de RADET. Bolnavii din spitale au primit aeroterme și șervețele umede

Șantier în cartierul Drumul Taberei. Se sapă pentru înlocuirea țevii de termoficare, veche de 30 de ani

Mai multe