Primarul care suspină după Ceauşescu rămâne cu tabloul pe perete

15 aprilie 2019 19:04   Național
Ultima actualizare:

Cazul edilului Mihai Alionte (PNL), din comuna prahoveană Podenii Noi, care ţine în biroul de la primărie un tablou mare cu Nicolae Ceauşescu, stârneşte controverse. În România e ilegală promovarea în public a cultului persoanelor acuzate de genocid, or Ceauşescu a fost condamnat pentru astfel de fapte în decembrie 1989, scrie adevarul.ro.

Poliţia Prahova s-a autosesizat şi a cercetat dacă Alionte încalcă prevederile OUG 31/2002, modificată în 2015, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de infracţiuni contra păcii şi omenirii. Procurorul de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti a considerat că biroul primarului nu e spaţiu public, deci fapta nu există.

Istoricul Marius Oprea nu e de acord şi susţine că soluţia trebuie atacată de procurorul ierarhic superior: ”Dacă biroul primarului nu e spaţiu public, atunci ce e? Primarul unde face audienţe? Pe hol? Este o interpretare, după opinia mea, atacabilă, a procurorului”.

Mai multe