Primarul Devei, la închisoare pentru o beţie din 2014

12 iunie 2016 20:32   Național
Ultima actualizare:

Abia confirmat în funcţia de primar al Devei, Mircia Muntean e aproape de a spune „adio” mandatului de la primărie. Curtea Supremă l-a condamnat la închisoare cu executare pentru producerea unui accident, în 2014, pe când era deputat. Muntean nu e singurul ales local care îşi poate pierde funcţia din cauza condamnării.

Amintirile îl chinuiesc rău pe proaspătul edil al municipiului Deva. Deşi şi-a susţinut cu tărie nevinovăţia, afirmând în instanţă că nu s-a aflat la volan în seara de 30 octombrie 2014, când bolidul său a lovit mai multe autoturisme, Mircia Muntean nu a reuşit să convingă pe nimeni. 

Curtea Supremă l-a condamnat la şase ani de închisoare cu executare, însă pedeapsa este o contopire a două fapte. Instanţa a reţinut condamnarea de patru ani cu suspendare din 2013, pentru abuz în serviciu, la care a adăugat doi ani cu executare, pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului. „Nu am condus eu, eram în campanie cu Victor Ponta când a fost un accident pe DN, în care şoferul meu a fugit de la locul accidentului, eu rămânând singur în maşină. Nu mă simt bine, nu se prezintă întotdeauna corect, cetăţenii Devei au ştiut mai mult cine s-a făcut vinovat şi cine nu. Dar dacă sentinţele curg în lanţ în defavoarea mea, voi respecta decizia instanţei”, a spus Muntean, citat de digi24.ro. Mircia Muntean a fost ales primar al Devei cu 35,64% din voturi, din partea PSRO, în ciuda problemelor sale cu legea. El poate face recurs în acest dosar, însă şansele de a-şi reduce sau anula pedeapsa sunt infime.

Cătălin Cherecheş se află în arest

De la Deva mergem la Baia Mare, unde Cătălin Cherecheş (UNPR) se află şi el în pragul unei condamnări. Deşi a câştigat alegerile locale cu 71% din voturi, acesta se află în situaţia de a fi suspendat din funcţie imediat după validare. Conform prefectului de Maramureş, Sebastian Lupuţ, Cherecheş nu-şi poate exercita mandatul de primar deoarece se află în stare de arest. Însă, până acolo, noul primar ar trebui scos din penitenciar, cu acordul conducerii închisorii, pentru depunerea jurământului. În ciuda susţinerii de care se bucură pe plan local, Cătălin Cherecheş nu poate depune jurământul în închisoare, ci în cadrul şedinţei de consiliu local, conform legii. Cătălin Cherecheş se află în arest preventiv din data de 27 aprilie, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.

Ce păţeşte un edil dacă intră la zdup

Un primar aflat în arest preventiv este suspendat de drept din funcţie, prin ordin al prefectului. Atribuţiile edilului ales vor fi preluate de unul dintre viceprimari, ales de consiliul local. Dacă instanţa de judecată dispune punerea în libertate a celui în cauză, atunci primarul îşi poate relua atribuţiile. În cazul unei condamnări definitive şi irevocabile la închisoare, Guvernul e obligat să organizeze noi alegeri locale, pentru desemnarea unui edil. Scrutinul are loc la cel mult 90 de zile de la data invalidării primarului ales sau, după caz, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti (conform art. 59 a Legii 215/2001 a administraţiei publice locale).

Nu-s mai breji, dar lumea i-a votat

Gabriel Mutu (PSD) i-a convins pe bucureştenii din sectorul 6 că merită votul lor (37%) , în ciuda faptului că e urmărit penal de DIICOT pentru spălare de bani. Proaspătul edil e anchetat în dosarul în care a fost reţinut ziaristul Dragoş Nedelcu. Olguţa Vasilescu (PSD) a fost reţinută de DNA pentru opt infracţiuni. Cu toate acestea, a câştigat un nou mandat la Craiova, cu 58% din voturi. La Constanţa, Decebal Făgădău (PSD) a câştigat cu 40%, deşi a fost declarat incompatibil de ANI, iar la Tulcea, Constantin Hogea (independent) s-a instalat pentru a patra oară în funcţie, deşi e trimis în judecată de DNA pentru corupţie. Liberalul Contantin Sava e noul primar la oraşului Urziceni, dar DNA i-a interzis să-şi exercite funcţia de primar.

Mai multe