Primele condamnări în Dosarul "Repetenţii". S-au dat primele sentințe

9 mai 2023 16:01   Național

Judecătoria sectorului 2 a dat primele sentinţe în cel mai mare dosar de fraudare a examenului pentru permisul de conducere deschis vreodată în Bucureşti. Aproape 100 de suspecţi ar fi reuşit să treacă de proba teoretică a concursului, deşi erau analfabeţi. Frauda de proporţii a fost descoperită în toamna lui 2022 de poliţiştii şi procurorii din Ilfov.

Totul a început după ce un bărbat a reuşit să treacă examenul teoretic auto cu 25 de puncte, deşi, au probat poliţiştii în momentul flagrantului, abia citea pe litere mandatul de aducere la audieri. Bărbatul este bănuit că a plătit 7.500 de euro pentru a fi ajutat să fraudeze proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere. De la acest flagrant cercetările s-au extins şi până în prezent au fost descoperite 91 de persoane care au trecut în acelaşi mod examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Afacerea data din 2015. Cazul este instrumentat de Serviciul Rutier Ilfov sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea. Speţa se judecă la Tribunalul sectorului 2, deoarece în această zonă a Capitalei este sediul unde se dădeau examenele aranjate.

Cum se realiza frauda?

Din grupare făceau parte doi bărbaţi, care aveau roluri bine stabilite - unul era montatorul de tehnică şi altul era sufleorul. Aceştia mai întâi identificau persoane cu dare de mână, dar care nu prea ştiau carte şi care în mod normal nu ar fi reuşit să ia examenul teoretic pentru obţinerea permisului. Suma cerută pentru a fi „ajutaţi” să treacă examenul era între 3.000 şi 7.000 de euro, în funcţie de cât de slabi erau doritorii.

Prejudiciu de 180.000 de euro

Înainte de intrarea în examen, candidatului care plătea suma stabilită i se monta de către unul dintre capii reţelei, instructor auto, un microfon, o cască şi o cameră video în formă de nasture, ascunsă la cămaşă. În timp ce instructorul stătea la vedere pe hol, sufleorul era într-o maşină unde urmărea pe un monitor imaginile transmise de camera ascunsă şi de acolo dicta apoi candidatului răspunsurile. Pentru a putea da examenul aici, „clienţilor” li se stabilea fictiv adresa în Bucureşti, într-o clădire unde erau înregistrate peste 10.000 de persoane. Până acum au fost semnate 23 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul de caz şi date deja 14 condamnări cu suspendare tot pe baza recunoaşterii faptei. Tuturor suspecţilor li se vor anula permisele şi vor primi zile de muncă în folosul comunităţii la „Spaţii Verzi” sau la „Cimitire”.

Toţi elevii care au trecut în cei 7 ani prin mâna instructorului auto din grupare au fost duşi la audieri la IPJ Ilfov. Gradul de analfabetism al beneficiarilor era atât de ridicat, încât şi cei doi „afacerişti” erau surprinşi de incapacitatea lor de a înţelege lucruri elementare. Poliţiştii s-au distrat şi ei la experimentele judiciare, ghicirea indicatoarelor rutiere fiind cu adevărat un obstacol de netrecut pentru majoritatea inculpaţilor. A lega o propoziţie era un moft, dar ei se lăudau că, după ce au obţinut permisele de conducere, şi-au cumpărat BMW X6 şi rulau cu 200 km/h pe Autostrada Soarelui. Personaje precum Ghiogel sau Gîndăcel vor înlocui acum maşinile de lux cu catârii. Cum s-ar spune... să nu uite de unde au plecat. În acest mod s-a ajuns la 91 de suspecţi prinşi că au fraudat examenul auto, deşi iniţial se vorbea doar de 55 de persoane. Toţi sunt cercetaţi pentru fals intelectual, abuz în serviciu, fraudă informatică şi fals în declaraţii. Cei doi lideri ai grupării au bunurile sechestrate şi trebuie să plătească un prejudiciu de 180.000 de euro, calculat de anchetatori.

Mai multe