Primele măsuri în cazul profului pervers din Neamț. Directoarea adjunctă care i-a luat apărarea a fost demisă

20 ianuarie 2021 12:17   Național
Ultima actualizare:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat primele măsuri în cazul scandalului de la Piatra Neamț, unde un profesor de matematică i-a cerut elevei sale poze nud, „incendiare”. Poliția și Inspectoratul Județean au declanșat o anchetă, iar directoarea adjunctă care i-a luat apărarea dascălului a fost demisă.

Scandal la liceul tehnologic „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț, după apariția în spațiul public a unor conversații nepotrivite între profesorul de matematică Cristian Pipirigeanu și eleva sa de la seral. Jurnaliștii de la Rise Project au dezvăluit că proful o hărțuia sexual pe tânăra de 21 de ani, încă din toamna anului trecut, cerându-i să-i trimită poze nud.

Profesorul îi cerea elevei poze nud

„Credeam că trimiți o poză cu tine goală, că de matematică sunt sătul. Ești neserioasă”; „O poză incendiară ar mai înfrumuseța zilele mele de om trecut de 45 de ani”, sunt câteva dintre mesajele trimise. Cum eleva l-a refuzat, ba chiar s-a plâns directoarei adjuncte, Pipirigeanu a trecut la jigniri și intimidări: „cățea în călduri”, „handicapată curvă”, „jigodie ordinară”, „sunt strănepot de judecător, frate de grefier, iubitul unei persoane din justiție, frate de polițistă”.

Nici directoarea adjunctă Mihaela Zachman nu a luat măsuri, considerând că incidentul nu este problema școlii, deoarece hărțuirea sexuală nu a avut loc în incinta instituției, iar eleva e majoră. Mai mult decât atât, se întreabă ce caută „o fată” în domeniul tehnic, apostrofând-o că mecanica nu e pentru ea: „S-a cerut înscrisă la o clasă de mecanică, o clasă plină de băieți, cam ciudată dorința ei... Fătucă dragă, este o clasă de băieți acolo, nu prea s-ar potrivi cu sexul dumitale. O fată singură într-o clasă cu băieți și bărbați?”, ar fi spus directoarea adjunctă, potrivit Rise Project.

Primele măsuri în cazul scandalului de la Neamț

Directoarea adjunctă a fost demisă

Cazul a ajuns la urechile inspectorului școlar general Mihai Obreja, care i-a solicitat demisia. „Declaraţia directorului adjunct a fost total nefericită, ca să nu spun că este foarte gravă. Cred că a introdus şi un element de discriminare, iar mai grav este faptul că nu a informat ISJ. Era un eveniment care nu a însemnat o zi sau o oră, ci este vorba de lunile noiembrie şi decembrie. Noul director m-a anunţat pe mine pe 16 ianuarie şi i-am cerut să adune informaţii şi abia marţi a reuşit să ajungă eleva la şcoală şi a depus o sesizare la Consiliul de Administraţie. Aseară i-am prezentat directorului adjunct, într-o discuţie directă, faptul că a încălcat mult de tot cerinţele unui management corect bazat pe principii şi valori. A înţeles şi mi-a transmis demisia”. Și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat marți seara demiterea directoarei: „Am toleranță zero pentru astfel de lucruri. Este inadmisibil să învinovățești un elev”, a declarat ministrul la Digi24.

Anchetă penală în cazul profesorului

În cazul profesorului, se va constitui o comisie de cercetare disciplinară. Polițiștii s-au sesizat și ei din oficiu și au demarat cercetări, anunță edupedu.ro. „În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de hărţuire sexuală, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ. Cadrul didactic a fost audiat în această dimineaţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, Georgiana Moșu.

Mai multe