Primul metru de autostradă din Moldova. La ora 15.00, timp de 15 minute va fi protest național

15 martie 2019 11:25   Național
Ultima actualizare:

Omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi a cheltuit 4.500 de euro pentru a construi primul metru de autostradă, în semn de protest că nu se construiește o autostradă în Moldova. A făcut apel la români, ca pe 15 martie, la ora 15.00, timp de 15 minute, să facă o pauză,. Primari, artiști, zeci de firme, personalități, chiar și Castelul Bran, au anunțat participarea.

UPDATE Ora 15.15. Mii de oameni au participat la protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi. Fix la ora 15.00, a fost inaugurat primul și singurul metru de autostradă din Moldova, iar zeci de persoane au fost de față și au scandat ”Vrem autostradă!”. Centrul orașului Iași a fost blocat de mașini și de oameni cu pancarte. Și în București au fost proteste, în Piața Universității.

Omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi este pe cale să devină un veritabil erou național. El a construit primul şi singurul metru de austostradă din Moldova.

A făcut și o bornă pe care a numit-o „Monumentul autostrăzii”, care va fi inaugurat astăzi, 15 martie, la ora 15..Valoarea investiţiei este de aproximativ 4.500 de euro.

Ştefan Mandachi a făcut apel la români să participe la protest și a avut surpriza că o mulțime de oameni au anunțat că vor întrerupe lucrul astăzi, 15 martie, la ora 15.00, pentru 15 minute. La protestul ”România vrea autostrăzi” și-au anunțat participarea firme, primării, sportivi, personalităţi, sindicate, dar şi persoane fizice.

Zeci de firme, primării, echipe sportive, personalităţi, sindicate, dar şi persoane fizice au anunţat că participă la protestul ”România vrea autostrăzi” şi întrerup activitatea, vineri, 15 martie, timp de 15 minute, la ora 15.00. Tot la ora 15.00, omul de afaceri Ştefan Mandachi, iniţiatorul protestului, inaugurează, în localitatea Cumpărătura, judeţul Suceava, primul metru de autostradă construit în Moldova.

Protestul ”România vrea autostrăzi”, pe care omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi l-a iniţiat la începutul lunii martie, a adunat mii de adepţi din întreaga ţară, nu doar din Moldova.

Firme din toate domeniile, care au mii de angajaţi, au anunţat că întrerup activitatea. De asemenea, s-au alăturat protestului Consiliul Judeţean Braşov şi mai multe primării, cele mai mari fiind cele din Iaşi, Braşov şi Târgu Jiu.

Protestul ”România vrea autostrăzi”

  • „Trebuie să atragem atenţia asupra necesităţii construirii de autostrăzi. Aşa cum spuneam, nu numai Autostrada A8 este importantă, Autostrada Moldova, ci toată ţara are nevoie de reţea de autostrăzi, pentru că avem nevoie să ne dezvoltăm în primul rând”, a spus primarul orașului Iași, Mihai Chirica, la Digi FM.
  • "Nu cerem ceva extraordinar în schimbul taxelor şi impozitelor pe care le plătesc cetăţenii judeţului şi care fac din Braşov unul dintre cei mai importanţi contributori la bugetul de stat. Cerem ceva normal pentru o ţară europeană. Şi mai presus de toate, cerem respect!", a transmis Consiliul Judeţean Braşov.
  • Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociaţiei ”Dăruieşte Viaţă” care construieşte un spital la Bucureşti, protestează, la ora 15.00, în faţa Ministerului de Finanţe.
  • S-au alăturat protestului sindicaliştii de la ROMATSA şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS.
  • Mai protestează faţă de situaţia jalnică a infrastrcturii din România sportivi, personalităţi, dar şi persoane fizice. 
  • ”2.000 de oameni mor anual pe şoselele din România. Câţi ar fi supravieţuit dacă aveam autostrăzi? Noi tot înghiţim şi stăm tăcuţi. Dacă un angajat nu-şi ia leafa în ziua stabilită ce se întâmplă? Sau dacă firmele mele nu virează banii la stat pe data de 25 în fiecare lună? Dar cine răspunde că nu avem autostrăzi? Chiar că suntem luaţi de proşti”, a afirmat Ştefan Mandachi la iniţierea protestului.

Primul metru de autostradă din Moldova, făcut în 7 ore

Singurul metru de autostradă din Moldova a fost realizat în şapte ore cu o echipă de 17 muncitori, scrie adevarul.ro.

Au fost folosite un escavator cu gheară pe roţi, un escavator tip macara cu şenile, un buldozer tasator, două camioane cu remorcă, un camion cu betonieră, două microbuze, o vola, şase lopeţi, două dreptare, două drujbe, patru ciocane, 4.17 metri cubi de beton, 36 de metri pătraţi de plasă de fier, un kilogram de cuie, trei kilograme de vopsea, 36 metri cubi de balastru, opt metri liniari de ţeavă rectangulară de fier 10 cm x 10 cm grosime pentru parapeţii de protecţie şosea şi 12 metri liniari de ţeavă rectangulară de fier 10 cm x 10 cm grosime pentru susţinerea afişajelor şi indicatoarelor rutiere. Valoarea investiţiei este de aproximativ 4.500 de euro.

Suceveanul i-a provocat şi pe alţi oameni de afaceri să îi urmeze exemplul. Între ei, Ion Ţiriac, George Becali şi Viorel Cataramă.

Mai multe