Primul Paște cu Mormântul Sfânt renovat

18 aprilie 2017 21:23   Național
Ultima actualizare:

Are mai bine de 2.000 de ani vechime şi a fost atins de milioane de oameni în tot acest timp. Mormântul Sfânt de la Ierusalim a fost supus unui îndelungat şi costisitor proces de renovare, care s-a finalizat cu puţin înainte de Paşte. Totuşi, schelele nu au fost coborâte de pe pereţii mari de piatră, semn că muncitorii nu şi-au terminat lucrarea.

3 milioane de euro. Atât au costat lucrările de restaurare a Sfântului Mormânt. Cu trei săptămâni înainte de Paşte Baldachinul a fost sfinţit. O echipă de experţi de la Universitatea Naţională Tehnică din Atena a reuşit să termine în mare lucrările de renovare, demarate în urmă cu un an, însă, aceştia mai au de lucru câteva luni, în interiorul Bisericii Sfântului Mormânt. Reporterii Click! aflaţi la slujba de Înviere din Cetatea Sfântă au surprins schelele prinse încă pe pereţii mari de piatră.

În forma actuală, baldachinul Sfântului Mormânt datează din 1810. Lucrările de restaurare de la Biserica Învierii au permis analizarea pietrei pe care a stat trupul Mântuitorului. Fiecare dală din baldachin a fost desprinsă şi curăţată de impurităţi, apoi a fost aşezată la locul ei. Specialiştii au introdus şuruburi din titan în structura de rezistenţă şi a fost restaurată pictura baldachinului. Edificiul avea nevoie de aceste lucrări, după ce o perioadă îndelungată în care a fost expus unor factori de mediu precum: apă, umiditate sau fumul de la lumânări. Mormântul lui Iisus a fost închis în tot acest timp doar pentru trei zile, în octombrie, când restauratorii au deschis edificiul şi au descoperit lespedea pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignire. Catafalcul din piatră nu a mai fost văzut din anul 1555 d. Hr., fiind acoperit cu marmură.

Aici vin zilnic, mii de oameni din toate colţurile lumii să se închine Mântuitorului şi să participe, cu emoţie, la slujbele de noapte din Biserica Învierii. Anul acesta de Paşte, conform unor estimări neoficiale, cei mai mulţi pelerini au venit din Rusia şi din România. Creştinii aprind buchete de câte 33 de lumânări, vârsta lui Hristos în momentul crucificării. Oamenii îşi ating părul, feţele şi hainele cu flacăra lumânărilor, care, în primele minute nu arde. Aşa ştiu că aceasta este Lumina Sfântă!

Mai multe