Principesa Margareta, șocată la întoarcerea în România anilor '90

13 martie 2016 18:42   Național
Ultima actualizare:

18 ianuarie 1990 a fost data la care un membru al Familiei Regale a României se întorcea după 42 de ani în țară. Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai I și Reginei Ana, alături de sora sa, Principesa Sofia, veneau din Geneva la București, într-o zi pe care Alteța Sa Regală Margareta anumit-o la acea vreme "cea mai frumoasă zi din viață".

În aprilie 1990, Regele și-a dorit să vină în România, dar i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul țării. În seara de Crăciun a aceluiași an, Mihai I a mai încercat o dată să se întoarcă acasă, relatează cei de la adevărul.ro.

Diana Mandanache a scris cartea biografică: "Patrie și Destin. Principesa moștenitoare a României", în care apar mărturii șocante ale ASR Margareta, alături de relatări cutremurătoare: "Paşapoartele membrilor Familiei Regale au fost reţinute la aeroport. Spre finalul autostrăzii care ducea spre Curtea de Argeş coloana de maşini a fost nevoită să se oprească întrucât drumul era blocat de ceea ce părea un accident regizat. Un TIR aşezat de-a curmezişul drumului spre Curtea de Argeş şi un tractor, care părea că ar fi intrat într-un stâlp, blocau autostrada. “Cu pistolul-mitralieră îndreptat spre ei, un subofiţer i-a cerut lui Ion Tuca (persoana care conducea maşina în care se afla Regele-nr) actele maşinii şi ale pasagerilor la control (...) Imaginea era şocantă, Principesa Margareta evocând mai târziu în Journal de Geneve, amintirea armelor: «Nu este deloc amuzant să fii închis într-o maşină cu kalaşnikovurile îndreptate spre tine. Această violenţă m-a şocat. Nu voi uita privirile confuze ale celor care ne-au forţat să ne întoarcem, era ridicol şi nedrept pentru ambele părţi...Injustiţia şi stupiditatea s-au aliat, în acest fel de obsesie, din dorinţa de a împiedica un român să se reîntoarcă în locul unde s-a întors împotriva regimului, pentru că Regele devenise şi mai popular, un fel de legendă»".

Citește pe adevărul.ro cum a decurs vizita de 11 ore a Regelui Mihai în România 

Mai multe