Procurorul Adina Florea, propusă șefă la DNA, are dosar la instituția pe care vrea să o conducă și tată membru PSD

6 septembrie 2018 15:56   Național
Ultima actualizare:

Adina Florea, procurorul din Constanța propus șef la DNA, este contestat înainte de a primi avizul de la CSM și președintele Klaus Iohannis. Are un dosar in rem chiar la instituția pe care vrea să o conducă și a devenit cunoscută după ce l-a cercetat pe Radu Mazăre pentru că a defilat îmbrăcat în uniformă nazistă. Potrivit G4media.ro, tatăl său este consilier județean PSD

Ministrul Justiției, Tudorel Toader nu a făcut personal anunțul privind noul șef al DNA, așa cum promisese, în schimb a dispus postarea deciziei pe siteul Ministerului Justiției.”În urma desfășurării procedurii de selecție care a avut loc în perioada 6 august - 4 septembrie 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că propunerea ministrului justiției Tudorel TOADER pentru numirea în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție este doamna Adina FLOREA”, a fost anunțul publicat pe siteul Ministerului Justiției.

Cine este procurorul Adina Florea

"Am primit vestea cu foarte multă emoție. Sunt onorată de propunere. Toți suntem procurori cu experiență, consider toți am avut șanse egale.Asupra mea nu s-au făcut niciodată presiuni politice” a fost prima reacție la realitatea.net, a celui mai fericit procuror din România.

Florea este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Timp de mai mulţi ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, iar în prezent este procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa

Surse din Ministerul de Justiției, au anunțat că Adina Florea a fost preferată celorlalți cinci candidați, pentru că ministrul Tudorel Toader a considerat proiectul ei managerial pentru reformarea DNA, drept cel mai bun. Adina Florea a răspuns amplu în document cererii ministrului Justiției de criticare a activității DNA, și reformare din temelii a instituției.

În opinia sa, atât în activitatea procurorilor cu funcţii de execuţie, cât şi în activitatea celor cu funcţii de conducere, inclusiv “la nivel de vârf”, au existat manifestări care “s-au îndepărtat simţitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei, iar uneori chiar în conflict cu legea”.

“Aşa s-a ajuns ca, prin contribuţia conjugată a unor membri ai corpului profesional din DNA, să se recurgă, caz fără precedent, la revocarea procurorului-şef al Direcţiei pentru “exercitarea discreţionară a funcţiei şi deturnarea activităţii de la combaterea corupţiei şi a instituţiei DNA de la rolul său constituţional şi legal”, spune răspicat Adina Florea.

Despre acuzațiile din dosarul de la DNA, ea spune că nu știe nimic, dar că in rem nu înseamnă acuzații la adresa procurorului Adina Florea.

”Eu nu știu să fi apărut numele meu în vreun dosar. Nu exclud însă să existe un dosar în care să fi început urmărirea penală in rem”, a declarat la Digi24.ro Adina Florea.

Potrivit informațiilor G4Media, Dumitru Florea, tatăl Adinei Florea este, din 2008, consilier județean PSD și face parte din garda veche a partidului.

Potrivit G4media.ro, Adina Florea are un apartament în Constanța, primit donație în 2015 și un autoturism Audi A4 cumpărat în 2007. Are un depozit de 33.000 de lei și unul de 3.000 de euro. Are un credit de 45.000 de euro. Surprinzător, nu face parte din asociațiile de profil, puternic politizate în ultimul timp

Pașii pentru numirea Adinei Florea

Propunerea trebuie să meargă la CSM pentru aviz consultativ, iar decizia finală îi aparține președintelui Iohannis. Decizia CCR în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi de la DNA, nu a lămurit decât parțial disputa juridică din jurul puterilor președintelui României. Astfel, părerile specialiștilor sunt împărțite dacă președintele este obligat să accepte propunerea ministrului justiției sau o poate respinge. Concret, decizia CCR îl obligă pe șeful statului să execute cererea de revocarea formulată de ministrul justiției, dar nu avem o decizie explicită în acest sens și la numire.

Președintele Iohannis poate fie să aplice principiul simetriei juridice, potrivit căruia regulile de la revocare se aplică și la numire, așa cum vrea tabăra PSD, sau să provoace un nou conflict între puteri și implicit o noua decizie CCR, așa cum vrea Opoziția

Mai multe