Procurorul General al României, despre cazul șocant din Caracal: „Pentru salvarea unei vieți nu e necesară autorizarea judecătorului”

26 iulie 2019 18:43   Național
Ultima actualizare:

Bogdan Licu, Procurorul General al României, a explicat că în cazul criminalului în serie din Caracal există câteva informații cel puțin ciudate, care arată că autoritățile române nu s-au mobilizat suficient de bine pentru a face față unei astfel de situații. Acesta a explicat că pentru salvarea unei vieți nu este nevoie de autorizare din partea judecătorului pentru a intra pe o proprietate și atunci vine imediat întrebarea: ce au mai așteptat polițiștii atunci?!

Cazul tinerei de 15 ani ucise în Caracal continuă să șocheze! După ce s-a aflat că aceasta a sunat de mai multe ori la 112 din casa criminalului în serie, vecinii au dezvăluit că polițiștii care au ajuns în cele din urmă la fața locului, cu o întârziere ce nu ar trebui să fie permisă în astfel de situații, au stat și s-au „plimbat” prin fața curții, fără să ia atitudine, deoarece ar fi așteptat autorizarea judecătorească pentru a intra în forță în casa suspectului.

Alexandra Măceșanu, din comuna Dobrosloveni, a fost dată dispărută pe 24 iulie 2019, după ce a fost răpită, și a fost ulterior ucisă cu bestialitate, deși aceasta apelase numărul de urgență și aștepta ca poliția să-i vină în ajutor înainte de a fi prea târziu. Acest lucru nu s-a întâmplat, din păcate, iar cazul este cel puțin unul controversat până în acest moment, așa cum a subliniat și Procurorul General al României, Bogdan Licu.

„După telefon au venit la adresă, dar nu a intrat absolut nimeni, pentru că dimineaţă la ora 4.00 se auzea – «Lasă-mă, că mă omori! Lasă-mă, că mă omori!». Au sunat vecinii la 112, au venit 3-4 echipaje de poliţie şi s-au plimbat pe stradă prin faţa curţii până la ora 6,00. La ora 6,00 au intrat în curte pentru că atunci au obţinut mandat de percheziţie”, au susținut vecinii, citați de adevărul.ro.

Acesta a susținut că, potrivit Constituției, „pentru salvarea unei vieți se poate intra în orice spațiu, fără a fi necesară autorizarea judecătorului”. De asemenea, acesta a explicat că în cazul de față „apar anumite elemente cel puțin ciudate”.

„Am dispus un control pentru a verifica modul în care a fost manageriat acest caz. Apar anumite elemente cel puțin ciudate, că să nu spun altfel. Se pare că locația a fost identificată la o anumită oră, iar intervenția s-a făcut la o oră mult mai târzie, deși, conform Constituției, pentru salvarea unei vieți, se poate intră în orice spațiu, fără a fi necesară autorizarea judecătorului, cum este în cauzele obișnuite”, a spus Bogdan Licu la Realitatea TV.

Acesta a continuat: „Acum 2-3 ore am aflat de aceste sincope și le vom verifică. Deocamdată, ne-am axat pe cercetarea la față locului, pentru a surprinde toate elementele din câmpul infracțional. Celelalte aspecte vor fi verificate în continuare”.

Un bărbat este audiat de poliţiştii din Olt  în prezent în cazul celor două fete dispărute, la locuinţa acestuia fiind găsite rămăşiţe care par a fi umane, dar şi bijuterii care ar fi ale adolescentei dispărute în această săptămână, au precizat reprezentanţii Poliţiei Române, potrivit news.ro. Anchetatorii nu exclud ca printre rămăşiţele găsite într-un butoi să se afle şi cele ale fetei dispărute în aprilie.

Mai multe