Producătorii declară război studiilor antimezeluri

27 octombrie 2015 21:42   Național
Ultima actualizare:

E “război” între producătorii de mezeluri din România şi experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care spun că preparatele din carne ar fi putea favoriza apariţia cancerului de colon sau prostată.

Producătorii de mezeluri din România au sărit ca arşi când au citit un raport al Agenţiei Internaţională pentru Studii Oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, publicat luni. 22 de experţi din zece ţări susţin că la fiecare porţie zilnică de 50 de grame de mezeluri creşte riscul de îmbolnăvire de cancer cu 18%. Mezelurile au fost trecute pe lista substanţelor cancerigene, alături de arsenic şi azbest. “Am citit acest studiu, dar nu spune nimic nou. De 20 de ani se ştie câtă carne ar trebui să mâncăm: nu mai mult de 100 de grame pe zi. Adică, un consum cu moderaţie, nu numai la cărnuri, ci la orice alt aliment. Aceiaşi experţi spun că numărul deceselor este de patru ori mai mare din pricina aerului poluat”, ne-a declarat Sorin Minea, de la Romalimenta, patronatul procesatorilor de carne. Ieri, a reacţionat şi Asociaţia Română a Cărnii (ARC). “Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără nici un discernământ şi fără nici o rigoare ştiinţifică. Vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzie”, a declarat preşedintele ARC, Radu Timiş. ARC admite că e nociv consumul de preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, nerespectând normele de siguranţă alimentară. 

Totodată, Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE a notat, ieri, într-un comunicat de presă, că industria de procesare a cărnii consideră inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer.

Mai multe