Producătorii locali se chinuie să îşi vândă produsele: "Stăm cu legumele pe tarabă şi aşteptăm"

10 septembrie 2021 7:44   Național
Ultima actualizare:

Pieţele abundă în legume, însă clienţii se lasă aşteptaţi. Producătorii aşteaptă cu marfa pe tarabe, sperând că vânzarea se va dezmorţi. Marfa este pe alese, cu preţuri la fel ca anul trecut. „Nu mai e ca în alţi ani, când gospodinele luau cu asalt pieţele pentru conservele de toamnă”, se plâng agricultorii din sudul ţării.

Alexandru Tănase, producător din comuna Dichiseni (Călăraşi), are legume ca de expoziţie. Marfa umple la refuz două tarabe din Piaţa Orizont, însă cumpărătorii nu se îngrămădesc să se aprovizioneze. ”Mulţi merg la supermarket şi îşi fac provizii, chiar dacă, de cele mai multe ori, o marfă de calitate o găseşti în piaţă, la preţuri rezonabile. Aşteptăm cu marfa pe tarabe, doar-doar vine cineva să cumpere”, oftează legumicultorul. ”Nu mai e ca în alţi ani, când gospodinele luau cu asalt pieţele pentru conservele de toamnă. Acum s-au scumpit cam toate: pornind de la ulei, zahăr şi până la energie. Cine îşi mai permite să cumpere legume cu sacul? Aşteptăm o dezmorţire a vânzărilor în următoarea perioadă”, spune producătorul pentru adevarul.ro.   

Legumicultorul lucrează alături de soţia sa şi de copii o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi cu solarii şi două hectare de teren agricol în câmp, unde plantează varză şi conopidă. De 20 de ani, familia Tănase trăieşte din grădinărit. Cu o investiţie iniţială de peste 100.000 de lei, toată gospodăria a devenit o grădină imensă. ”A fost mai bine anul acesta, dar nu excelent. Ne-am chinuit cu plantele şi cu irigatul. Ardeii, de exemplu, nu s-au dezvoltat cum trebuie. Într-un an bun crăpau de graşi ce erau, acum sunt mai pricăjiţi. Noi nu îi forţăm cu substanţe chimice, pentru că altfel ne-am pierde clienţii, şi aşa puţini. Noi producem totul natural, doar cu îngrăşământ de grajd fertilizăm solul. Oamenii ştiu că mănâncă de la noi o legumă curată, sănătoasă”, explică Alexandru Tănase. 

«Noi producem totul natural»

Pe lângă dificultăţile legate de producţie, fermierul arată că în această perioadă face faţă cu greu cheltuielilor. „Doar factura la curent e de 1.200 de lei, plus 700 de lei, lunar, cele două tarabe închiriate în piaţa din Călăraşi, la care se adaugă transportul legumelor până la tarabă. Aceasta este doar o mică parte din cheltuieli, pentru că investiţii facem continuu la solarii. Este dificil, dar n-avem încotro. Agricultura e loterie: într-un an ai profit, în altul pierzi”, afirmă producătorul. 

Pentru cei care nu-şi permit să cumpere cantităţi mari de legume, soţii Tănase pregătesc o varietate de conserve din recolta proprie. Gospodinele găsesc la piaţă aproape tot ce doresc: salată de crudităţi, suc de roşii, pastă de roşii, zacuscă, ardei iuţi în oţet, salată de sfleclă roşie, gogoşari şi castraveţi în oţet, dulceaţă, compot, zarzavat pentru ciorbă, toate cu preţuri cuprinse între 10 şi 15 lei/borcanul. ”Avem clienţi care dau comandă fermă, iar soţia le pregăteşte. Le prepară tradiţional, după reţeta bunicii, fără chimicale, exact cum le facem pentru noi. Este muncă multă, dar mai bine aşa, decât să rămânem cu marfa nevândută. Vin clienţi şi din Bucureşti şi cumpără de toate. Reuşim astfel să supravieţuim”, spune producătorul.  

Click! spune

La Piaţa Orizont din Călăraşi, producătorul din Dichiseni are pe tarabă o varietate de legume: vinete - 3 lei/kg, ardei gras - 3 lei/kg, ardei kapia - 5 lei/kg, varză - 2,5 lei/kg, roşii - 4 lei/kg, sfeclă roşie - 4 lei/kg, dovlecei -1 leu/bucata. 

Mai multe