Profesori universitari urmăriți penal pentru cărțile deținuților

12 ianuarie 2016 15:40   Național
Ultima actualizare:

Zeci de profesori universitari din Craiova sunt anchetați de DNA pentru că au coordonat „lucrări științifice” și cărți publicate de o serie de deținuți, doar cu scopul de a-i ajuta pe aceștia să-și reducă perioada de detenție. Universitatea Craiova, care se află în topul instituțiilor care au girat pentru lucrările unor pușcăriari celebri, precum Gheoghe Popescu și Dinel Staicu, s-a dezis de actele dascălilor.

Nu mai puțin de 43 de lucrări cu caracter „științific” au fost coordonate și avizate de profesori ai Universității Craiova, opere semnate de deținuți încarcerați în închisorile din România. Direcția Națională Anticorupție a deschis o anchetă în acest caz, sesizând că este vorba de un tertip la care recurg deținuții condamnați pentru corupție ca să-și reducă pedeapsa. Conform regulamentelor sistemului penitenciar și legii privind detenția, un pușcăriaș poate sta la închisoare cu 30 de zile mai puțin dacă scrie o carte sau o lucrare cu caracter științific. Numai că acest caracter științific trebuie demonstrat de o comisie formată din profesori universitari de prim rang, din domeniul pe care fiecare carte îl tratează.

Zeci de dascăli ai Universității Craiova sunt acuzați că au girat cu numele lor niște lucrări care nu au valoare științifică, ci au fost tipărite de deținuții de lux doar cu scopul de a-și reduce perioada de detenție. Rectorul Universității Craiova, Dan Claudiu Dănișor, spune că profesorii care și-au pus semnătura pe astfel de lucrări au făcut-o în nume propriu, fără știința instituției. „Cadrele noastre didactice, care n-au avut acordul Universității când au formulat aceste recomandări în baza legii de executare a pedepselor penale, au dat o evaluare privind două lucruri: dacă tema e importantă pentru a fi cercetată și dacă persoana care urmează cercetările e capabilă să facă cercetarea. Acest al doilea aspect va fi cercetat”, a precizat Dănișor. La nivelul universității a fost constituită o comisie specială pentru a analiza dacă dascălii au încălcat codul deontologic atunci când au emis recomandări în vederea publicării unor lucrări scrise de persoane încarcerate.

Universitatea din Caiova nu este singura zguduită în urma izbucnirii acestui scandal, alte câteva mari instituții universitare din țară, printre care și Universitatea București și Academia de Studii Economice București, având zeci de recomandări la activ pentru lucrări scrise din penitenciare. Dan Voiculescu, Dinel Staicu, George Becali, Gheorghe Popescu, Dan Diaconescu, Gheorghe Copos, Cătălin Voicu, Sorin Apostu, Marius Petcu, Adrian Năstase, Cornel Penescu și Mihai Stoica sunt cei mai cunoscuți deținuți care au beneficiat de reducerea pedepsei cu închisoarea fiindcă au scris cărți din pușcărie. Aplombul cu care au făcut-o este cel puțin dubios. De exemplu, Dinel Staicu și Dan Voiculescu au scris câte zece cărți în mai puțin de doi ani de detenție, iar Remus Virgil Baciu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), are opt lucrări tipărite, din prilie 2014 și până azi, scrie hotnews.ro.

Alături de profesori, sunt urmăriți penal de DNA reprezentanţii editurilor care au publicat aceste lucrări şi funcţionari ai Administrației Naționale a Penitenciarilor care au propus eliberarea deținuților.

A primit zece ani de detenție, scapă după trei

De departe, cel mai prolific scriitor din detenție este Dan Voiculescu. Lucrările pe care le-a scris acesta după gratii îl vor ajuta să iasă mult mai repede din închisoare. Deși a primit o condamnare de zece ani în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, Voiculescu ar putea fi eliberat după doar trei ani. Motivul? A profitat din plin de prevederile legale permisive și de portițele oferite de regulamentul sistemului penitenciar. Citiți mai multe aici.

Mai multe