Profesorii cer statului ajutor pentru a-și cumpăra calculatoare sau tablete
Sunt multe lipsuri în învățământul românesc. În afară de toalete în curte, lipsa de băi și apă curentă, accesul la tehnologie este o altă mare problemă pe care o descoperit mai acut acum, când școala s-a mutat în online. Nu doar elevii din mediul rural au dificultăți în a participa la cursuri, ci și profesorii. Unii nu știu, alții nu au cu ce să își desfășoare lecțiile în online. Astfel Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere președintelui Klaus Iohannis să promulge legea prin care cadrele didactice sunt ajutate cu fonduri pentru a-și cumpăra laptopuri, calculatoare sau tablete.
”Educaţia din România poate primi şansa de a merge mai departe, în mod egal pentru toate cadrele didactice şi pentru toţi elevii. Este nevoie ca Statul român să se implice până la capăt: punerea în aplicare a legii prin care se acordă sprijin cadrelor didactice să îşi achiziţioneze laptopuri, calculatoare ori tablete”, afirmă sindicaliştii, citați de news.ro. Ei vor să fie promulgat proiectul de lege adoptat de Senat în data de 28 aprilie, care prevede, printre altele, faptul că “personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată, din fonduri alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională şi evoluţie în carieră, precum achiziţionarea de materiale şi auxiliare didactice şi curiculare, necesare procesului instructiv-educativ“.
Sindicaliștii mai spun că, potrivit legislaţiei în vigoare, în momentul în care, în fişa postului, angajatorul stipulează că locul de muncă pentru lecţiile on-line este la domiciliul cadrelor didactice, acesta este obligat să le asigure toate condiţiile pentru desfăşurarea activităţii, ceea ce înseamnă că personalul didactic trebuie să aibă dispozitivele tehnice necesare.
„Cadrele didactice au nevoie de aceste echipamente tehnice pentru a putea să îşi faţă meseria, iar aici este de datoria Statului să ofere toate condiţiile necesare. Şcoala on-line este oricum o provocare pentru întreg sistemul de învăţământ românesc, pentru că, din păcate, faţă de alte ţări dezvoltate, noi suntem cu ani buni în urmă. Pandemia cu noul coronavirus a scos la lumină şi mai pregnant neajunsurile din şcolile româneşti şi neajunsurile cadrelor didactice. Este o situaţie de criză, prin care elevii şi angajaţii din educaţie sunt nevoiţi, pentru sănătatea lor, să rămână acasă.